Advarer mot russeknuter på tråden

Flere advarer mot at grensene tøyes.

FØLER IKKE KNUTEPRESS: Oslo-russen vi møtte er ikke så bekymret for at knutepresset skal føre til at en gjør ting en ikke har lyst til. Forbundet Mot Rusgift er imidlertid mer skeptisk. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FØLER IKKE KNUTEPRESS: Oslo-russen vi møtte er ikke så bekymret for at knutepresset skal føre til at en gjør ting en ikke har lyst til. Forbundet Mot Rusgift er imidlertid mer skeptisk. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går spiste Josefine cornflakes i øl til frokost. Det kvalifiserer til en offisiell russeknute i år.

- Det smakte grusomt, sier hun og ler.

18-åringen er russ i år, og godt i gang med å opparbeide seg nye knuter med venninnene.

- Vi badet også i går, sier hun, det var veldig kaldt. Jeg løp i vannet, dukket og føk opp på land med en gang.

I russeknutene, som har en historie helt tilbake til 1940-tallet, er det forskjellige kategorier. I dag handler mange av reglene om sex og alkohol, som for eksempel å ha sex med to personer med samme fornavn på en kveld - eller sju jenter/gutter på sju dager.

Et annet knutepunkt er å drikke en halv liter øl mens man sitter eller står og tisser, eller å konsumere en flaske vin på under 15 minutter.

«L» på tjenestebil Noen av knutereglene er også av det morsomme slaget, som å gå med brød som sko en hel skoledag, eller å sette en prøvekjørings-«L» bakpå en offentlig tjenestebil.

Johanne, som går på Steinerskole i Oslo sammen med Josefine, synes det er gjevt med russeknuter.

- Det er ikke bare utfordringene, men russeknutene gir oss også en anledning til gi slipp på hemninger, sier 18-åringen.

Både Josefine, Johanne og deres felles venninne Kristine tror at russen er mest opptatt av å klare §72 «Kongla med tre vitner» (sex i skogen med tre vitner).

- Selv har jeg veldig lyst på knuten som sier man skal drikke ei kasse øl tom med to andre i en fotoboks uten å tisse, sier Josefine.

Altfor mye alkohol Knut T. Reinår, leder i Forbundet Mot Rusgift, kan forstå at folk synes det er moro, men understreker at hver enkelt er ansvarlig for hva vedkommende gjør i russetida.

- Dumme handlinger kan ikke unnskyldes med å være full. Russetida er jo preget av alkohol, og mange knuter er ekstreme. Det er ikke bare forgiftning når man drikker ei kasse i løpet av 12 eller 24 timer, høyt forbruk av alkohol i russetida gjør at folk venner seg til en usunn drikkekultur, sier Reinår.

- Dessuten kan det skje ulykker, og eksamensforberedelsene blir ofte skadelidende, legger han til.

Uten alkohol og sex Den kristne russen, også kalt Krussen, har lagd sitt eget sett av knuteregler - helt uten alkohol og sex. De synes folk har feil fokus i russetida.

- Vi feirer at vi slutter på skolen. De siste åra har russetida stadig mer handlet om sex og alkohol framfor det vi egentlig skal feire, sier Gyri Reiersen, nasjonal krussepresident.

Hun vet om folk som bare kjøpte rød bukse, men ellers ikke var særlig med, fordi de ikke ønsker å være en del av «alkohol- og sexkulturen».

Drikkepress Ikke alle er modige nok til å si fra at de ikke ønsker å drikke så mye, eller å ha sex med fremmede mennesker. For Forbundet Mot Rusgift er det viktig å påpeke at det finnes et press til å gjøre ting man egentlig ikke vil.

I 2008 publiserte de en undersøkelse hvor russen svarte at nestviktigste grunnen for å drikke alkohol var at alle andre gjør det.

Et slik press føler ikke jentene som koste seg i sola etter skolen i går.

- Det er ikke noen press å være med, du kan slippe, sier Vilde, som er sammen med Josefine, Johanne og Kristine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer