Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trondheim:

Advarer mot rustrend

Politiet i Trondheim har gått ut på Facebook for å advare unge mot å ruse seg på muskatnøtt.

LOVLIG KRYDDER: Det finnes ingen strafferamme for muskatnøtt, men gjør man noe kriminelt når man er ruset, så blir man straffet. Foto: Trine Høklie Jonassen/Dagbladet
LOVLIG KRYDDER: Det finnes ingen strafferamme for muskatnøtt, men gjør man noe kriminelt når man er ruset, så blir man straffet. Foto: Trine Høklie Jonassen/Dagbladet Vis mer

Etter å ha hørt om unge som skal ha ruset seg på krydderet muskatnøtt, gikk politiet i Trondheim ut på Facebook for å advare:

«Kjære ungdommer, foreldre, venner og ansatte i dagligvarebutikker - vær med å hjelp oss med å spre informasjon om hvor farlig dette kan være! Det er rapportert om dødsfall internasjonalt og sykehusinnleggelser nasjonalt», skriver de i Facebook-innlegget sitt på torsdag.

Må bli oppmerksomme

Politiet skal ha fått informasjon om unge som har ruset seg på krydderet, men har ikke registrert noen tilfeller selv ennå, forteller Jan Erik Mihle, som er leder for forebyggendeavsnittet ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

- Dette er ikke et nytt rusmiddel i seg selv. Det har gått i en slags loop, og vært en trend med jevne og ujevne mellomrom tidligere, sier Mihle til Dagbladet.

- Nå ønsker vi å nå ut til foreldre som kanskje ikke vet at dette har tatt seg opp igjen.

Tidligere i år ble en tenåring i Troms lagt inn på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt. Tenåringen hadde fått muskatforgifting, og politiet gikk ut og sa at det kan være skadelig å få i seg fordi nøtta kan være giftig om man får i seg for mye.

LETT TILGJENGELIG: Politiet ber butikkansatte om å være obs på hvem som kjøper krydderet. Foto: Ellen Karin Moen/Dagbladet
LETT TILGJENGELIG: Politiet ber butikkansatte om å være obs på hvem som kjøper krydderet. Foto: Ellen Karin Moen/Dagbladet Vis mer

Kan være farlig

I Facebookinnlegget til politiet skriver de at rusen av muskatnøtta kan likne på den rusen man får av LSD eller amfetamin. De påpeker blant annet at den kan framprovosere sterk angst, høyt blodtrykk og kan være spesielt farlig om det blir kombinert med alkohol.

Jan Erik Mihle i politiet i Trondheim sier at man i utgangspunktet ikke blir straffet om man blir tatt med muskatnøtt på innerlomma.

- Det er et lovlig krydder, og ikke på lista over narkotika. Men det man kan bli straffet for er om man gjør straffbare handlinger når man er ruset på krydderet, sier Mihle og fortsetter:

- Så er det jo lov som ansvarlige voksne i dagligvareforretninger å tenke litt på barnas beste. Om det kommer inn en ungdomsgjeng og skal kjøpe muskatnøtt, så kan det være lurt å være litt kritisk.

Hele Norges coronakart