Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot salg av nakenbilder

Unge tenåringsjenter legger ut prislister på salg av «nudes» via Snapchat.

ADVARER: Unge tenåringsjenter legger ut prislister på salg av «nudes» via Snapchat. Politiet advarer unge om at slike bilder lett kan spres på nettet. Vis mer

Politiet i Sørvest har den siste tida blitt oppmerksomme på jenter i tenåra som legger ut prisliste for salg av bilder og videoer av seksuell karakter på Snapchat.

Nå advarer de mot trenden og ber foreldre engasjere seg i barn og unges mobilvaner.

- Urovekkende

I innlegget skriver politiet at de unge jentene gjerne ser dette som en måte å skaffe seg noen «lettjente» penger på og at mange foreldre ikke vet om at dette foregår.

Politiet advarer unge om at slike bilder lett kan spres på nettet.

- Politiets budskap til ungdommer som deler slikt materiale er at de mister kontrollen over bildene eller filmene, ved at dette kan spres på nettet.

Videre advarer politiet mot konsekvensene dette kan ha for jentene, og skriver at det ikke er uvanlig at de som er utsatt for slike overgrep via nettet, bærer med seg opplevelsen i mange år.

- Dette er urovekkende og vi ønsker å bidra til at dette stanser. Del gjerne innlegget, skriver de.

Det understrekes også at det reageres med strenge straffer for dem som mot betaling, eller på annet vis får barn og unge til å utføre seksuelle handlinger med seg selv og at slike saker prioriteres høyt av politiet.

Fire av ti har fått nakenbilde

I mai la medietilsynet fram nye tall om nakenbilder fra undersøkelsen Barn og medier 2020.

Den viste at 4 av 10 har fått tilsendt nakenbilder fra andre. Noen fra kjærester eller venner, men hele 40 prosent har fått bildene fra en ukjent på nettet. 48 prosent av dem som har opplevd dette er jenter, mens 36 prosent er gutter.

Undersøkelsen viste også at svært få foreldre er klar over at dette skjer. Kun fem prosent av foreldrene har svart at de vet om, eller tror at dette har skjedd deres barn.

- Dette viser oss at foreldre ikke er nok til stede i barns digitale hverdag, sa Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

I tillegg var barn og unge spurt om de har tatt imot betaling for å dele nakenbilder.

13 prosent vedgikk å ha delt nakenbilder selv, og 12 prosent av disse har fått betalt for bildene, sa Velsand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!