Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot seksualisering av barn

Barneombudet spør om flere av oss er med på å bygge opp et samfunn som underbygger «pedofile tendenser» når det godtas at unge jenter «bestreber seg på å se ut som sex-objekter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvem er vi som vil ha blader med bilder av 14 år gamle jenter kledd opp som voksne. Det er flere enn de pedofile, sier kontorsjef Anne Brita Normann hos Barneombudet til NTB.

 - Vi må alle tenke over om det er sånn vi vil ha ungene våre framstilt, framholder hun.

Internasjonalt

Barneombudet har engasjert seg i arbeidet mot seksuelle overgrep mot barn både her hjemme og utenlands.

  I sin ferske høringsuttalelse til forslaget om å endre reaksjonene på seksuallovbrudd, går ombudet imot at villfarelse med hensyn til alder skal være en mulighet til å utelukke skyld i overgrepssaker. Et viktig poeng er at offeret skal skånes for diskusjon, sier Normann.

  Barneombudet går dessuten inn for at den seksuelle lavalderen fremdeles bør være 16 år, for å beskytte de svakeste.

  Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn bør være på 21 år, som i dag, mener Barneombudet.

Straff

Men domstolene bør, etter ombudets mening, i større grad benytte de strafferammene Norge faktisk har for seksuelt misbruk av barn. Mens strafferammen er på 21 år, blir straffene for overgrep mot barn gjerne betydelig lavere, etter at formildende omstendigheter er vurdert.

  - Narkotika er omtrent det eneste området hvor domstolene slår til med strenge straffer, sier kontorsjef Normann hos Barneombudet.

  Også justiskomiteens leder Kristin Krohn Devold (H), mener utmålingen av straffene for seksuelle overgrep mot barn må skjerpes. Hun mener dessuten det er politisk vilje til å være med på en lovgivning som i større grad kan bekjempe pedofile.

  - Vi tar gjerne imot konkrete henvendelser fra Kripos om hvilke virkemidler de trenger, sier hun til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!