Advarer mot seksuelt opphisset slange

- Å prøve å flykte er sannsynligvis nytteløst, heter det i en forskningsrapport.

PARINGSTID: Havslangen Aipysurus laevis oppsøker ofte dykkere på vinteren. Forskere tror det skyldes parringstid. Foto: NTB / Auscape / UIG / REX
PARINGSTID: Havslangen Aipysurus laevis oppsøker ofte dykkere på vinteren. Forskere tror det skyldes parringstid. Foto: NTB / Auscape / UIG / REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en fersk forskningsrapport heter det at havslangen Aipysurus laevis - særlig hanner - ofte oppsøker dykkere på vinteren. Forskere fra tre australske universiteter mener at det slettes ikke skyldes at slangene er nysgjerrige på mennesker, men heller at de er midt i paringstida og derfor seksuelt opphisset.

Slangene kan nemlig forveksle dykkerne med rivaler eller potensielle partnere, tror forskerne.

- Ved første øyekast virker ideen om at en slange kan forveksle en menneskelig dykker med en annen slange, latterlig, gitt den store forskjellen i størrelse og form mellom de to. Likevel er dette den mest sannsynlige forklaringen på våre observasjoner, heter det i rapporten, ifølge The Guardian.

Forskerne peker særlig på at havslanger har dårlig syn under vann. Slangenes nærgåenhet er likevel ikke harmløs, mener forskerne, som peker på at slangens bitt er giftig.

- Et bitt er lite sannsynlig med mindre dyret er truet eller skadd. (...) Å prøve å flykte er sannsynligvis nytteløst og kan til og med øke iveren etter jakteren, skriver forskerne, og råder dykkere til å stå i ro dersom slangen nærmer seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer