Dyrevelferd

Advarer mot selfier med ville dyr

- Kan være skadelig, mener professor.

ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB Scanpix
ILLUSTRASJONSFOTO: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

- Normalisering av selfier med ville dyr er skummelt, sier professor Philip Seddon, direktør for dyrelivsprogrammet ved Universitet i Otago, under den internasjonale pingvinkonferansen i New Zealand forrige uke.

Han er bekymret for at posering med ville dyr kan være skadelig, fordi det kan skape psykisk og emosjonelt stress hos dyra, forstyrre paring og spisevaner og potensielt føre til lavere fødselsrater.

- Problemet er at bildene ofte blir publisert uten kontekst. Selv om hensikten er å promotere bevaring, så blir det at noen klemmer en pingvin det eneste folk ser, og da tenker de at dette vil jeg også gjøre, forklarer han.

- Merkelig oppførsel

Professoren tar bekymringene på alvor, og forbyr studentene sine å legge ut bilder av seg selv mens de studerer og jobber med det lokale dyrelivet. Det er i frykt for at bildene vil bli tatt ut av kontekst, og øke forekomsten av selfies med ville dyr på nettet.

- Verdens befolkning blir stadig mer urban og fremmedgjort fra naturen. Villmarka blir ansett som en trygg og steril markedsvare. Derfor ser vi denne merkelige oppførselen som å posere barnet ditt sammen med et vilt dyr, sier han ifølge The Guardian.

MISHANDLET: En mann i Alabama skal ha matet et ekorn med amfetamin, og trent den opp til å bli et "angreps-ekorn". Video: AP. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

- Ta hensyn

Det er ikke første gang det advares mot selfies med ville dyr. I 2017 lanserte dyrevelferdsorganisasjonen World Animal Protection en underskriftskampanje i håp om å dempe de stadig økende vilt-selfiene på sosiale medier.

- Hjelp oss bryte denne onde sirkelen, og samtidig oppfordre Instagram til å inkludere dyrevelferd i sine retningslinjer, skrev organisasjonen på Facebook.

Noen uker seinere skal Instagram ha tatt oppfordringen, og innført en advarsel som dukker opp hver gang en bruker søker etter emneknagger som #koalaselfie og #elephantride.

«Dyremishandling og salg av truede dyrearter eller deres kroppsdeler er ikke tillatt på Instagram. Du søker etter en emneknagg som kan være forbundet med innlegg som oppfordrer til skadelig oppførsel mot dyr eller miljø», advarer nettjenesten.

De oppfordrer brukere til å ta hensyn til miljøet når man prøver å ta «det perfekte bildet eller en selfie».

Dyrevelferdsorganisasjonen sier man bare bør ta bilder av ville dyr dersom man holder seg på trygg avstand, dyret kan bevege seg fritt og de er i sitt naturlige habitat.