Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot sentralisering av norsk brannvesen

Regjeringen vurderer å slå sammen 300 brann- og redningsvesen til 19 enheter.

ADVARER: Regjeringen vurderer å slå sammen 300 brann- og redningsvesen over hele landet til 19 enheter som skal følge fylkesgrensene. Fagforbundet advarer mot for store enheter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ADVARER: Regjeringen vurderer å slå sammen 300 brann- og redningsvesen over hele landet til 19 enheter som skal følge fylkesgrensene. Fagforbundet advarer mot for store enheter. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vurderer å slå sammen 300 brann- og redningsvesen over hele landet til 19 enheter som skal følge fylkesgrensene. Fagforbundet advarer mot for store enheter.

Fagforbundet mener sentraliseringen av norsk brann- og redningsvesen vil bli for sterk dersom regjeringen følger hovedanbefalingen i den såkalte Brannstudien. Det kommer fram i Fagforbundets høringsuttalelse til rapporten, skriver Nationen.

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår i Brannstudien at dagens lokale 295 brann- og redningsvesen skal samles til 18 eller 19, og følge fylkene. Det betyr at én brannsjef vil ha ansvar for et langt større geografisk område enn i dag, og måtte kommunisere med et stort antall kommuner, som står ansvarlig for innbyggernes sikkerhet. Det foreslås ikke å redusere antallet brannstasjoner.

- Å gjøre en slik ordning nasjonal er vanskelig fordi landet vårt er så ujevnt. Vi avviser ikke noen av modellene, men gjør våre vurderinger, sier nestleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Han understreker at lokal forankring, dimensjonering og responstid er suksesskriterier ved dagens brann- og redningsvesen.

- Når vi ser på hendelser som i Lærdal, ser vi hvor viktig det er med lokal kunnskap. Jeg tviler på at en kan sitte i en storby med detaljoversikt over hva som skjer der ute, sier han.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!