Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot sivilt opprør i Afghanistan

Voldelige demonstrasjoner kan skje spontant.

BLODBAD: Resultatet av at en illsint folkemengde angrep FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i går. Eksperter advarer nå om at tilsvarende voldelige demonstrasjoner kan skje spontant. Foto:  AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX
BLODBAD: Resultatet av at en illsint folkemengde angrep FN-hovedkvarteret i Mazar-e Sharif i Afghanistan i går. Eksperter advarer nå om at tilsvarende voldelige demonstrasjoner kan skje spontant. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld gikk spekulasjoner og ubekreftede meldinger på at Taliban hadde tatt på seg skylden for drapene på tolv personer tilknyttet FN-bygningen i Mazar-e Sharif. Taliban avkreftet imidlertid dette lørdag.

Thomas Ruttig i den uavhengige organisasjonen Afghanistan Analysts Network (AAN) mener organisert opphissing av demonstranter ikke trengs for å utløse slike voldseksplosjoner i Afghanistan.

Rådgiver Helge Lurås i Norsk Utenrikspolitisk Institutt påpeker at det er mye frustrasjon både mot vestlige militære, sivile aktører, opprørsgrupper og korrupte myndigheter - og at folk føler seg klemt mellom barken og veden.

- De synes ikke de har fått den stabiliteten og velstanden de håpet skulle følge av den vestlige intervensjonen. Og selv om det er færre kamphandlinger nord i landet, er situasjonen kaotisk og spent. Det er en tiltakende frykt og spenning mellom etniske grupper, og folk frykter Taliban, sier Lurås til NTB.

Angriper ikke-militære Ruttig mener sinnet mot utlendinger generelt trolig har spredt seg fra militæret til ikke-statlige organisasjoner, FN og andre aktører.

- Stemningen i en stor del av befolkningen er slik. Så trengs det bare en liten gnist for å tenne ilden, sier han til Reuters.

Det inntrykket har også Knut Eide, fungerende kontingentsjef for de norske styrkene i Mazar-e Sharif. Han sier de har fanget opp en rekke signaler om at det oppfordres til å angripe mer sårbare mål enn militære.

- Dette blir kommunisert ut via flere kanaler og har også vært hørt over høyttaleranlegg. Dette er akkurat de tingene vi prøver å overvåke nå: at enkeltpersoner eller mindre grupper hisser opp demonstranter, sier Eide til NTB.

- Skudd for baugen Han sier de er klar over at slike hendelser kan skje, men innrømmer at det kom overraskende på dem at en fredelig demonstrasjon tok en så brå vending. Mazar-e Sharif er regnet som relativt fredelig og er ett av sju områder der det er meningen at afghanske styrker skal overta ansvaret for sikkerheten fra 1. juli.

- Vi har en plan for Nord-Afghanistan, og en slik hendelse setter den ikke alene langt tilbake. Men planen har fått seg et skudd for baugen, sier kontingentsjef Eide.

Rundt 5.000 demonstranter deltok i demonstrasjonene i Mazar-e Sharif fredag. Noen ble skremt av den ekstreme volden, men ikke alle hadde sympati for de drepte.

- Jeg hadde ingen våpen, men jeg er ikke trist fordi FN-ansatte ble drept. Vårt folk blir slaktet av utlendinger hver dag, sier butikkeier Rahim Mohammad til Reuters.

Vanskeligere å håndtere Helge Lurås i NUPI mener det godt kan hende Taliban har medvirket, men sier at både lokale myndigheter, FN og ISAF kan ha interesse av å legge skylden på organiserte opprørere.

- Man har forsøkt å framstille det slik at FN og NATO er populære og at Taliban ikke har særlig støtte i lokalbefolkningen. Et angrep mot FN fra sivile afghanere vil kunne undergrave dette. Det gjør også at trusselbildet kanskje er høyere enn de vil gi inntrykk av, sier han til NTB.

Han påpeker at en eventuell økning i sivile demonstrasjoner er mye vanskeligere for NATO å håndtere enn militære trusler. Afghanistan-eksperten sier det er for tidlig å trekke noen bastante konklusjoner, men utelukker ikke at det folkelige opprøret kan vedvare.

- Det kan også være en viss smitteeffekt fra Nord-Afrika. I Afghanistan vil ikke frustrasjonen nødvendigvis rette seg mot et lokalt, autoritært regime, men mot den vestlige tilstedeværelsen. Og FN har en veldig symboltung rolle, da det er Sikkerhetsrådet som autoriserer NATOs militære operasjon, sier Lurås.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media