Advarer mot sjarmtrollene

De to kirgisiske valpene som har sjarmert halve landet i senk kan være livsfarlige, advarer ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag skal Trondheim kommune avgjøre hvem som skal få de to kirgisiske tajgan-myndevalpene som egentlig var ment som gaver til kongen og statsministeren.

Det bør ikke bli hvem som helst, mener leder i Norsk Myndeklubb, Helge Foss. Han advarer om at hunderasen er avlet fram for å drepe byttedyr under jakt.

- Denne rasen har et kraftig jaktinstinkt, og det kan bli et problem for de som har disse hundene. Jeg tenker med grøss på om småbarn kommer i kontakt med hundene når jaktinstinktet er på topp, det kan føre til ulykker, sier Foss til NRK Trøndelag.

Overfor Dagbladet.no understreker han at disse hundene er noe helt annet enn de jakthundene vi er vant til her hjemme.

- Det er jo ikke akkurat noen pitbuller dette her, men de har et ekstremt jaktinstinkt. Og det sentrale er at de nedlegger byttet, sier Foss til Dagbladet.no.

- De har helt andre egenskaper enn for eksempel settere. Jeg ville i hvert fall ikke sluppet dem løs blant en saueflokk, sier han.

Foss forteller at det har skjedd episoder med denne rasen overfor andre hunder. Han legger til at han foreløpig ikke har hørt om tilfeller hvor de har vært aggressive mot mennesker. Men hundene er da også svært sjeldne.

Valpene ble bragt til landet i november som gaver til kongen og statsministeren fra Kirgistans president Askar Akeyev. Hunderasen er nær utdøende, med bare noen få hundre individer i live.

Ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, har fått rundt hundre søknader fra folk i hele landet som gjerne vil ha de to sjeldne hundene. I dag skal det ifølge Adresseavisen avgjøres det hvem av disse som skal få de to sjarmtrollene.

<B>FARLIGE? </B> Disse to sjarmtrollene har et «ekstremt jaktinstinkt», advarer leder i Norsk Myndeklubb, Helge Foss.<br> Foto: Ole C.H. Thomassen