OPP I LØNN: Fremskrittspartipolitiker Mette Hanekamhaug har steget kraftig i lønn etter at hun kom inn på Stortinget i fjor høst. Foto: Nina Ruud
OPP I LØNN: Fremskrittspartipolitiker Mette Hanekamhaug har steget kraftig i lønn etter at hun kom inn på Stortinget i fjor høst. Foto: Nina RuudVis mer

Advarer mot skattelistemobbing

Mette Hanekamhaug (Frp) var den dårligst betalte av politikerne på Stortinget i fjor. Hun frykter offentliggjøring av skattelistene kan føre til mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Selv gikk den 23 år gamle moldenseren opp 530 000 kroner i lønn da hun med et nødskrik kom inn på Stortinget i fjor høst. I 2009 står hun oppført med en skattbar inntekt på 161 043 kroner og null i formue.

Det gjør henne til den dårligst betalte av alle stortingspolitikerne i fjor.

- Det er ikke så rart. Jeg gikk fra å være student til fulltidsjobb, sier Hanekamhaug til Dagbladet.

Som resten av Fremskrittspartiet er hun svært negativ til at skattelistene offentliggjøres.

- Unødvendig fokus - Det gjør ikke meg noe personlig at folk ser hva jeg tjener, men det er det prinsippielle i det. Man oppnår ingenting med en slik offentliggjøring, sier Hanekamhaug.

Som utdanningspolitiker er hun svært bekymret for konsekvensene slike skattelister kan ha i skolegården og advarer mot mobbing.

- Det skapes et unødvendig fokus på inntekt og formue, og kan føre til mobbing. I skolen kan for eksempel elever gå inn og sjekke hva foreldrene til medelevene tjener. Denne offentliggjøringen tilfredsstiller bare folks kikkermentalitet, sier Hanekamhaug.

Hun mener også skattelistene kan føre til at kriminelle lettere kan finne fram til dem som er formuende eller tjener mye.

- Dessuten blir det hver eneste år avdekket store feil i skattelistene.

- Kommer du selv til å sjekke inntekten eller formuen til noen?

- Nei, jeg har ingen planer om det. Det interesserer meg ganske lite.

Undrende til mobbeutttalelse Sosialistisk Ungdoms Andreas Halse stiller seg undrende til at Hanekamhaug mener skattelistene kan bidra til mobbing av skolebarn.

- Det er ganske smakløst av Hanekamphaug å skyve fattige barn i skolegården foran seg på denne måten i forbindelse med skattetallene. Da burde hun heller komme med et konkret forslag for å minske forskjellene mellom fattig og rik, sier Halse.

Nullinntekt Mens Hanekamhaug trolig er den som reelt sett tjente minst på Stortinget i fjor, står Høyres Nikolai Astrup (32) oppført med nesten 194 millioner kroner i formue.

Samtidig har trolig store fradrag ført til at Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann står med en skattbar inntekt på null kroner i 2009.

Astrup er ikke særlig interessert i å kommentere dagens skattetall overfor Dagbladet, men svarer kort følgende på hvorfor han står oppført med null i inntekt:

- Det betyr at jeg tapte mer enn jeg tjente i 2009.

Stortingsrepresentanter har per 1. mai i år en inntekt på 724 100 kroner. Her er oversikten over hva de 169 folkevalgte står oppført med i skattelistene.

NULL:Høyre-politiker Nikolai Astrup står oppført med null i inntekt og nesten 194 millioner i formue. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
NULL:Høyre-politiker Nikolai Astrup står oppført med null i inntekt og nesten 194 millioner i formue. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer