Gjør-det-selv lipfillers:

Advarer mot skjønnhetstrend: - Skremmende

Amerikanske myndigheter har gått ut med en advarsel mot å sette leppe-fillere på seg selv. Også dermatologer advarer mot trenden.

NÅLEFRITT, MEN: - Det er ikke trygt å sette «lipfillers» på seg selv, advarer amerikanske FDA. På TikTok florerer trenden der unge mennesker setter hyaluronfillere på seg selv med et apparat som skyter fyllstoffet inn i leppene. Foto: Skjermdump / TikTok
NÅLEFRITT, MEN: - Det er ikke trygt å sette «lipfillers» på seg selv, advarer amerikanske FDA. På TikTok florerer trenden der unge mennesker setter hyaluronfillere på seg selv med et apparat som skyter fyllstoffet inn i leppene. Foto: Skjermdump / TikTok Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nei, det er ikke oppspinn: Unge personer på TikTok deler videoer der de setter «lipfillers» på seg selv, med et såkalt nålefritt apparat.

«Fillers» er et populært navn på en prosedyre brukt til å forstørre leppene eller til å fylle ut deler av ansiktet, som for eksempel nese eller hake. Normalt sett utføres denne av helsepersonell i kontrollerte omgivelser.

Slår alarm

Nå slår amerikanske Food and Drug Administrasjon (FDA) alarm.

- I dag advarer FDA offentligheten og profesjonelle helsearbeidere mot å bruke såkalte nålefrie apparater, som for eksempel «hyaluron-penner», til å injisere hyaluronsyre eller andre leppe- og ansiktsfillere, sier doktor Binita Ashar i en uttalelse utstedt fra FDA.

De penneliknende apparatene som blir brukt, bruker høyt trykk i stedet for nåler til å plassere fyllsubstansen under huden. Teknologien er blant annet godkjent til administrering av insulin for diabetespasienter.

GJØR DET SELV: Flere TikTok-brukere har delt videoer av at de setter «lipfillers» på seg selv. Foto: Skjermdump / TikTok
GJØR DET SELV: Flere TikTok-brukere har delt videoer av at de setter «lipfillers» på seg selv. Foto: Skjermdump / TikTok Vis mer

På sosiale medier blir disse apparatene ofte omtalt som hyaluronpenner, mikroinjeksjoner, høytrykks-penner eller spray-penner.

Ifølge amerikanske myndigheter er disse nålefrie apparatene overhodet ikke godkjent til å administrere «lipfillers», men de blir likevel solgt over Internett uten noen form for legekonsultasjon på forhånd.

- FDAs prioritet er å beskytte pasienter, som kanskje ikke er klar over de alvorlige bivirkningene som er blitt rapportert i forbindelse med bruk av slike nåleløse apparater, som for eksempel permanent skade på huden, lepper og øyne, skriver de.

- Dødelig

Den amerikanske dermatologen Andrea Suarez, som har en svært populær Youtube-konto med 1,36 millioner følgere, kaller trenden «dødelig».

HYALURONSYRE: Dermatolog Andrea Suarez advarer mot å kjøpe hyaluronsyre-filler på internett. Hun sier at produktene kan være forfalsket eller urent. Foto: Skjermdump / TikTok
HYALURONSYRE: Dermatolog Andrea Suarez advarer mot å kjøpe hyaluronsyre-filler på internett. Hun sier at produktene kan være forfalsket eller urent. Foto: Skjermdump / TikTok Vis mer

Dr. Dray, som hun kaller seg på sosiale medier, advarer også på det sterkeste mot gjør-det-selv-versjonen av lipfillere som nå sprer seg på sosiale medier.

- Disse pennene er ikke godkjent for å brukes på denne måten, og det kan føre til alvorlig skader, skriver hun på Instagram.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretinoin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Ikke gjør-det-selv!

Hun forklarer at hvis du bruker en slik nåleløs penn til å injisere hyaluronsyre, som er substansen som brukes av fagfolk til såkalte lipfillere, så vil du ikke ha kontroll på verken dybden eller plasseringen.

- Det kan føre til kuler og klumper. Det er en betydelig risiko for infeksjon, dannelse av granulomer, blødninger, skader på øyne og arrdannelse, skriver hun, og fortsetter:

- Og desto verre: Hvis du uforvarende setter fillersubstansen i en blodåre, kan det føre til nekrose i huden eller muligens også gjøre deg blind.

Hun understreker dessuten at det er ulovlig å selge fillere til folk flest.

- Fillersubstansen som folk kjøper kan være forfalsket og inneholde urenheter, noe som kan føre til skade. Vær så snill, ikke «gjør-det-selv» når det kommer til «lipfillers»!

Brukes også i Norge

Hudlege Miray Al-Mustafa, som jobber både på Oslo Hud- og laserklinikk og A-Medi, og er styremedlem av Norfem (Norsk forening for kvalitet i estetisk medisin), kan fortelle at slike hyaluronpenner brukes i Norge også.

- Det har vært en del prat om dette i det kosmetiske miljøet i Norge, sier hun til Dagbladet.

HUDLEGE: Hudlege Miray Al-Mustafa forteller at hyaluronpennene er brukt i Norge også. Hun advarer mot å bruke dem, og sier at det kan føre til flere komplikasjoner. Foto: Privat
HUDLEGE: Hudlege Miray Al-Mustafa forteller at hyaluronpennene er brukt i Norge også. Hun advarer mot å bruke dem, og sier at det kan føre til flere komplikasjoner. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at pennene brukes enten ved at man kjøper både penn og filler på nettet og utfører behandlingen selv, eller ved at uautorisert personell uten medisinske kvalifikasjoner (som for eksempel sminkør eller hudpleier) utfører behandlingen på kunder.

- Det er flere problemer med dette. Rent estetisk så blir resultatet upresist, klumpete og ujevnt. Medisinsk sett skal ikke hyaluronsyre injiseres med så stor kraft som brukes i en slik penn, som bokstavelig talt «skyter produktet inn», forteller Al-Mustafa.

- Skremmende

Ettersom det også er uautorisert personell uten medisinsk kompetanse - eller en selv - som setter disse fillerne, står man helt uten et medisinsk sikkerhetsnett om man skulle oppleve komplikasjoner.

- Innføring av hyaluronsyre - uansett metode - kan gi infeksjon, det kan gi blodpropp og også senkomplikasjoner hvor immunforsvaret reagerer på filleren og kapsler den inn, sier hun.

Dette kan være vanskelig å behandle og kan gi betydelig disfigurasjon av utseendet, advarer Al-Mustafa.

- De reklamerer med at det ikke er mulig å få blodpropp, kar- eller vevsskade, men det er blodårer i dermis. Bare denne mangelen på elementær anatomisk kunnskap er skremmende i seg selv!

Ukjent kvalitet

Hun advarer videre mot at det ikke er kjent hva slags kvalitet det er på fillere som man kjøper på internett og bruker hjemme.

- Legemiddelfirmaene som produserer filler, selger bare til seriøse klinikker eller autorisert helsepersonell. Med hyaluronpenner kjøpt fra Internett øker risikoen for at filleren som brukes vil gi infeksjon og senkomplikasjoner med granulomdannelse, som nevnt tidligere, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer