Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot skrekk-dop: Kan gi forgiftninger, dødsfall og hjerneskade

«Veldig skummel trend», mener Legemiddelverket om økende bruk av stoffer som det hasjliknende Spice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket synes det er bekymringsfullt at Tollvesenet nå rapporterer om en betydelig økning i beslagene av «Nye psykoaktive stoffer» (NPS).

Skrekk-dop Stoffgruppen NPS omfatter blant annet ulike versjoner av «Spice» eller syntetisk cannabis.

- Vi på Legemiddelverket synes det er en veldig skummel trend at det blir mer og mer av dette, for en del av stoffene vet vi ikke hva inneholder, og hva de kan gi av reaksjoner. En del av dem er mye sterkere enn hasj. De kan føre til forgiftninger, dødsfall og hjerneskade. Vår største frykt er at det plutselig skal dukke opp et veldig farlig stoff. Det kan ingen gardere seg mot, sier Madsen.

Som eksempel på et slikt skrekk-dop nevner han et «hjemmesnekret» stoff som viste seg å framkalle Parkinsons sykdom.

- Uten kontroll Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratets hjemmeside er det til og med september i år beslaglagt 5291 gram stoffer i kategorien NPS, mot 3738 gram i samme periode året før.

I går omtalte Dagbladet en video hvor foreldrene til den amerikanske 19-åringen Connor Reid Eckhardt advarer ungdom mot å ta Spice. Connor Reid Ekchardt døde i sommer, etter å ha kollapset fullstendig da han tok et stoff av denne typen.

Også Steinar Madsen advarer skarpt mot å bruke syntetisk cannabis og stoffer i kategorien NPS.

- Slike stoffer produseres helt uten kontroll. Ingen vet hva som foregår. Å ta slike stoffer er nesten som å spille russisk rulett, sier han til Dagbladet.

«Gruppeføres» I 2012 arbeidet Madsen og kollegene med å få på plass et lovverk der man setter hele grupper av nye narkotiske stoffer på narkotikalisten, i motsetning til tidligere da stoffene måtte settes på narkotikalista enkeltvis.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før det er endelig på plass, sa Madsen til Adresseavisen om lovforslaget som da var på høring.

- Dette er på plass nå, sier han når Dagbladet ringer.

Madsen forklarer at flere typer stoffer nå blir «gruppeført» ut fra måten de er bygget opp.

- VÅR STØRSTE FRYKT: - Vår største frykt er at det plutselig skal dukke opp et veldig farlig stoff. Det kan ingen gardere seg mot, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- VÅR STØRSTE FRYKT: - Vår største frykt er at det plutselig skal dukke opp et veldig farlig stoff. Det kan ingen gardere seg mot, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Innenfor disse gruppene blir stoffer som likner på hverandre nå automatisk karakterisert som narkotika, sier Madsen.

- Voldsom Spice-økning Dermed har det nå blitt vanskeligere å finne opp et nytt og «lovlig» stoff bare ved å forandre litt på strukturene. Likevel er ikke problemet løst en gang for alle.

- Det blir nok aldri helt borte. Det store problemet er at det dukker opp nye stoffer hele tida. Det dreier seg om flere hundre stoffer, og det dukker opp stadig nye hvert eneste år. Men vi har innført noen grupper, slik at hvis et stoff har en bestemt struktur, vil det bli klassifisert som narkotika, sier Steinar Madsen.

Det er likevel langt igjen før Legemiddelverket, politiet og Tollvesenet får bukt med problemet.

- Mengden beslag av det farlige rusmiddelet Spice har økt voldsomt, sa tollsjef på Svinesund, Wenche Fredriksen, nylig til Fredriksstads Blad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!