Advarer mot slapseføret

Politi og redningsvesen advarer mot vanskelige kjøreforhold på veiene etter snøværet de siste dagene. I går ble en kvinne (78) fastklemt i bilvraket etter en kollisjon på slapseføret ved Hokksund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag gikk det riktig galt på slapseføret ved Hokksund i Buskerud. En 34-åring hadde ingen sjanse da et eldre ektepar skulle svinge av veien og havnet i motgående kjørefelt, der han kom kjørende på det glatte føret. 34-åringen og den 78 år gamle ektemannen i den andre bilen slapp fra det uten skader. Men kvinnen satt fastklemt i over en halv time før redningsarbeidere kunne skjære henne ut av vraket.

Hun ble fraktet med ambulanse til sykehuset i Buskerud, og tilstanden skal være stabil.

Advarer

Meteorologisk institutt varsler nedbørsrike dager fram mot helga på Østlandet. I høyden som snø, mens det stort sett blir regn på lavlandet. Men blir det kaldere, blir det snø også der. Da gjelder det å være riktig skodd.

- Det er vått og slapsete på lavlandet, mens det fryser til med nysnø i høyden. Vi opplever store problemer med framkommeligheten på veiene, og ber nå folk bytte til vinterdekk eller piggdekk. Dere får ikke bot, lover operasjonslederen.

Han sier mange har ringt for å spørre om lov til å bytte til piggdekk, noe de ikke trenger tillatelse til når snøen laver ned og veiene fryser til, sier operasjonsleder Magne Lie i Søndre Buskerud politidistrikt.

- Bytt dekk

- Nå er det helt klart på tide å bytte dekk. Det gjelder også piggdekk. Med dagens føre er det sunn fornuft som gjelder, oppfordrer operasjonsleder Magne Lie.

De siste dagene har snøværet ført til regelrett trafikk-kaos over store deler av Østlandet. De fleste uhellene skyldes at mange har ventet for lenge med dekkskiftet. Men selv på riktige dekk har snø og slaps ført til kollisjoner og utforkjøringer.

Kaos

Alarmtelefonen til Viking redningstjeneste har glødet de siste tre dagene. Verst har det vært i Stor-Oslo og det sentrale Østlandet.

- På søndag hadde vi 4000- 5000 assistanser bare i Oslo og Akershus. Dette var utforkjøringer og folk som fikk problemer fordi de ikke hadde byttet dekk. Fremdeles er pågangen stor, sier vaktleder på alarmsentralen, Ranveig Renolen.

Hun tror snøen kom brått på for de fleste, og advarer bilistene.

- Alle plikter å ha bilen i trygg og forsvarlig stand. Dette gjelder også dekkene. Piggdekkforbudet før 1. november er ikke absolutt. Her gjelder det å være føre var, sier hun.

Viking har også fått forespørsler fra folk som er engstelige for å bli «tatt» med piggdekk før tida.

- Men i hovedsak er vi blitt nedringt av dem som tok sjansen på å kjøre med sommerdekk og havnet i grøfta, forteller Renolen.

Fortvilet

Veisjefen i Akershus, Stein Fyksen, er oppgitt over at folk ikke tar lærdommen fra foregående år.

- Vi blir fortvilet, fordi dette skjer hvert eneste år. Folk fikk forvarselet på fredag, og da var det ingen grunn til å vente, sier Fyksen.

Han peker på at de fleste i Oslo og Akershus kjører piggfritt, og derfor har kunnet bytte dekk for lengst uten problemer. Men også de med piggdekk har lov til å sko seg etter forholdene.

- Hvis dette blir for vanskelig for folk, bør de ta konsekvensen av det og reise kollektivt framfor å utsette seg selv og andre for livsfare, sier han.

FASTKLEMT: I går ettermiddag gikk det galt på slapseføret ved Hokksund i Buskerud. En 34-åring hadde ingen sjanse da et eldre ektepar skulle svinge av veien og havnet i motgående kjørefelt. 34-åringen og den 78 år gamle ektemannen i den andre bilen slapp fra det uten skader. En eldre kvinne satt fastklemt i over en halv time før redningsarbeidere kunne skjære henne ut av vraket. Hun ble fraktet med ambulanse til sykehuset i Buskerud, og tilstanden skal være stabil.