Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot sommerdekk

Full vinter på fjellovergangene.

NYSNØ: Dette synet møtte Ove Fortun i morges, da han kjørte over Sognefjellet. Foto: Ove Fortun
NYSNØ: Dette synet møtte Ove Fortun i morges, da han kjørte over Sognefjellet. Foto: Ove Fortun Vis mer

Mens vi for to uker siden så temperaturer langt over 30-tallet, har det denne uka kommet snø og lave temperaturer flere steder i landet.

Fredag morgen lå det nysnø på fylkesvei 55 over Sognefjellet, og på riksveg 13 over Vikafjellet. Også på riksveg 7, over Hardangervidda har det kommet snø i natt, skriver NRK.

- Det snør på Hardangervidda nå. Men det ligger ikke i snø i veibanen nå. Det har vært temperaturer ned i minus to, og det kan føre til glatte partier, sier trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen i Bergen, Marianne Hove til Dagbladet.

Advarte

Vegtrafikksentralen gikk tidlig ut og advarte bilistene mot å kjøre på sommerdekk.

NYSNØ: Ove Fortun er daglig leder ved Sognefjellet Sommarskisenter som ligger ved fylkesveg 55. Han estimerer at det har kommet rundt to centimeter nysnø i natt. Foto: Ove Fortun
NYSNØ: Ove Fortun er daglig leder ved Sognefjellet Sommarskisenter som ligger ved fylkesveg 55. Han estimerer at det har kommet rundt to centimeter nysnø i natt. Foto: Ove Fortun Vis mer

- Sommerdekk anbefales ikke, skriver Vegtrafikksentralen vest på Twitter. De informerer om trafikken i Vestland og Rogaland.

Hove anbefaler bilistene å følge med på værmeldingene, og vurdere en annen rute hvis man kjører på sommerdekk.

- Da er man i alle fall helt sikker, sier Hove.

Ove Fortun, som driver Sognefjellet sommerskisenter, kjente at tropevarmen var byttet ut med minusgrader i natt. Kontrasten er stort til de foregående ukene, da det ble målt temperaturer oppe på 20-tallet.

- Da jeg trakk fra gardinene i morges, møtte synet av nysnø meg. Det er jo bare vakkert. I natt har det vært ned i minus tre kuldegrader her.

Han melder om 6 km nypreppede skiløyper.

- Ja, her går vi på ski og storkoser oss, sier han til Dagbladet.

Han har både norske og kinesiske landslagsløpere på besøk, i tillegg til mange lokale lag, og melder om full rulle i løypene.

Bedre forhold

SNØDEKTE: Bilene var dekket av snø da Ove Fortun våknet i morges. Foto: Ove Fortun
SNØDEKTE: Bilene var dekket av snø da Ove Fortun våknet i morges. Foto: Ove Fortun Vis mer

Ove Fortun forteller at veibanen nå er fri for snø.

Meteorologisk meldte torsdag om glatte veier i fjellet.

- I kveld og på fredag er det farevarsel for fjelloverganger i Sør-Norge. Sludd- og snøbyger over ca 1000 meter. Vær obs på at veibanen kan fryse på nattestid. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skrev de på Twitter.

Veien til Geiranger Skywalk ble stengt i går på grunn av snø, skriver Geiranger Skywalk Dalsnibba på Facebook. Den er åpnet igjen nå.

Bilder fra Tronfjellvegen, Norges nest høyeste bilvei, viste også snølagte kjørebaner i går, og på Tynset i Østerdalen har også kontrasten vært stor den siste tida.

Der ble det målt temperaturer opp mot 31,4 grader forrige uke, mens snøen lavet ned i går, torsdag.

Meteorologene har ikke lagt skjul på at vi må legge det gode været bak oss for en stund. I en Twitter-melding skrev de onsdag at sommervarmen ville bli borte. Vi kunne vente oss en «typisk norsk sommer» de kommende dagene, ifølge meteorologene.

Også kommende natt til lørdag er det meldt om nedbør i form av snø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!