Advarer mot stormen «Alex»

I Miami har «Alex» ført til oversvømmelse av kloakk.

KRAFTIG REGN: Regn fra den tropiske stormen «Alex» i området Brickell i sentrum av Miami, Florida, lørdag førte til at biler trengte hjelp til å taues bort. Foto: Pedro Portal/Miami Herald via AP / NTB
KRAFTIG REGN: Regn fra den tropiske stormen «Alex» i området Brickell i sentrum av Miami, Florida, lørdag førte til at biler trengte hjelp til å taues bort. Foto: Pedro Portal/Miami Herald via AP / NTB Vis mer
Publisert

Den tropiske stormen «Alex» kom søndag morgen inn fra Mexicogolfen og inn over det sørlige Florida med kraftig regn og vindkast. Dette melder nyhetsbyrået AP.

«Dette er en farlig og livstruende situasjon. Det anbefales ikke å reise under disse forholdene. Det er bedre å vente. Snu, ikke drukne», skriver den offisielle Twitter-kontoen til byen Miami.

«Alex» er den første orkanen som har blitt navngitt i orkansesongen i Atlanterhavet. Orkansesongen startet offisielt tirsdag. Dette er uvanlig tidlig for en storm som Alex.

Det var i forkant sendt ut varsel for tropisk storm i øygruppa Bermuda.

FORBEREDTE: Folk i byen Fort Lauderdale i Florida fylte sandsekker i Mills Pond Park som forberedelse til den varslede tropiske stormen «Alex». Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP / NTB
FORBEREDTE: Folk i byen Fort Lauderdale i Florida fylte sandsekker i Mills Pond Park som forberedelse til den varslede tropiske stormen «Alex». Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP / NTB Vis mer

Kloakken oversvømt

Miami by skriver også at den kraftige nedbøren de siste 24 timene har ført til oversvømmelse av kloakken i sentrale Miami. De har utstedt råd om at man ikke bør svømme i havet nå. Strendene er stengt, ifølge New York Post.

Miami Beach-ordfører Dan Gelber sa at stormen testet systemet med dreneringspumper som byen nylig har installert. Klimaendringer har i økende grad gjort flom til et problem i det lavtliggende området, mener ordføreren.

- Vi fikk pumpet vannet raskt vekk, men i noen områder var det åpenbart større utfordringer. Det var problemer med å ferdes i noen gater, men overordnet er vann ufarlig, sier Gelber til AP.

Lørdag opplevde noen områder i sørlige Florida oversvømte veier og kraftig vind. Myndighetene advarte bilister mot oversvømte veier, og flere biler satte seg fast i vannkaoset. Havarerte biler ble tauet vekk fra oversvømte veier.

REDDES: Da stormen var på Cuba fredag, måtte frivillige naboer bruke en båt for å redde en nabo som ikke greide å forlate leiligheten sin. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa / NTB
REDDES: Da stormen var på Cuba fredag, måtte frivillige naboer bruke en båt for å redde en nabo som ikke greide å forlate leiligheten sin. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa / NTB Vis mer

Vind på 80 km/t

National Hurricane center (NHC) varslet søndag morgen at «Alex» kan få en vindstyrke på 80 km/t. De varslet samtidig om opptil 25 cm regn sør i Florida. Lokale oversvømmelser er mulig, varsler de.

Den tropiske stormen «Alex» er rester av orkanen Agatha som fredag oversvømte Cuba. I hovedstaden Havana er ifølge NTB minst to personer bekreftet omkommet, og en mann er savnet i provinsen Pinar del Rio, opplyser kubanske myndigheter.

HAVANA: Den tropiske stormen «Alex» førte til ustoppelig regn i nesten et døgn da den besøkte Havana, Cuba i helga. «Alex» dro så over mexicogulfen til Florida. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa / NTB
HAVANA: Den tropiske stormen «Alex» førte til ustoppelig regn i nesten et døgn da den besøkte Havana, Cuba i helga. «Alex» dro så over mexicogulfen til Florida. Foto: AP Photo/Ramon Espinosa / NTB Vis mer

Orkanen Agatha kom inn fra Stillehavet og traff Mexicos sørlige kyst mandag denne uka. Minst elleve mennesker mistet livet i delstaten Oaxaca, og 20 er fortsatt savnet etter oversvømmelser og jordras utløst av det tropiske uværet.

Orkanen tok så turen innom Cuba, før det tropiske uværet traff Florida.

Agatha gjenoppsto som tropisk storm og fikk da få navnet Alex da den traff Florida i helga, opplyser det amerikanske orkanvarslingssenteret (NHC).

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer