Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot svak forskning

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, advarer mot svak forskning av potensielle coronamedisiner. I verste fall kan pasienter bli behandlet med medisiner som gir skadelige bivirkninger, frykter han.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, oppfordrer til forsiktighet omkring bruk av medisiner i behandling av Covid-19. Samtidig advarer han sterkt mot svak forskning.

Madsen trekker først fram at det har blitt rettet nådeløs kritikk mot en studie som skulle vise at hydroksyklorokin, ofte omtalt som malariamedisin, har effekt i behandling av Covid-19.

Videre sier Madsen at de også har sett at en studie av favipiravir, også kjent som influensamedisin, ble trukket etter publisering. Dette fordi tidsskriftet mente at det var ting som måtte rettes opp.

- Forskningsartikler har blitt gransket og godkjent av tidsskrifter i løpet av en dag, og da er det klart at granskingen ikke kan være så grundig som vanlig. En grundig gjennomgang krever normalt flere dager eller uker.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Frykter konsekvenser

Madsen frykter konsekvensene:

- Den verst tenkelige konsekvensen av dette er at vi på grunn av svak forskning får gale resultater, og at vi begynner å behandle pasienter med medisiner som ikke virker eller gir skadelige bivirkninger, sier han til Dagbladet.

Oslo universitetssykehus og andre sykehus i Norge har nylig begynt å teste medisinene hydroksyklorokin og remdesivir i behandling av coronapasienter. Medisinene er bedre kjent som malaria- og ebolamedisin. Madsen sier at vi er avhengige av at slike, gode studier gjennomføres.

- Vi er fremdeles ikke sikre på at malariamedisin virker mot Covid-19, sier Madsen til Dagbladet og viser til en artikkel i Bloomberg.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Kritiske til malariamedisin

Der uttaler avdelingsleder ved sykehuset Pitie-Salpetriere i Paris, Eric Caumes, at de har testet malariamedisin i behandling av Covid-19, og at de mener at legemiddelet trolig ikke har effekt.

- På nåværende tidspunkt har vi flere studier som tyder på at legemiddelet ikke har effekt, enn studier som viser at det har effekt, sier Caumes til Bloomberg.

Madsen viser også til en artikkel i Göteborgs-Posten hvor overlege Magnus Gisslén bekrefter at Sahlgrenska universitetssykehus stopper behandling av Covid-19 med malariamedisin.

- Vi kan ikke utelukke at behandlingen gjør mer skade enn nytte, uttaler han til avisa.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no med informasjon om hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer

Rasjonering

Tidligere har Madsen opplyst til NRK at Legemiddelverket har innført rasjonering av malariamedisinen, som selges under navnet Plaquenil.

- Legemiddelet brukes av pasienter med alvorlige revmatiske sykdommer som Sjøgrens syndrom og lupus. Vi har sett at noen land har blitt utsolgt for disse medisinene, og innførte rasjonering i Norge for å sikre at pasienter med disse alvorlige sykdommene får medisinene sine.

Han sa også at leger skrev ut legemiddelet til seg selv og egne familier.

- Apoteker har varslet at de har stanset leger som har kommet for å hente ut legemiddelet til seg selv, så det tror jeg at vi har stoppet nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!