Advarer mot svak forskning

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, advarer mot svak forskning av potensielle coronamedisiner. I verste fall kan pasienter bli behandlet med medisiner som gir skadelige bivirkninger, frykter han.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, oppfordrer til forsiktighet omkring bruk av medisiner i behandling av Covid-19. Samtidig advarer han sterkt mot svak forskning.

Madsen trekker først fram at det har blitt rettet nådeløs kritikk mot en studie som skulle vise at hydroksyklorokin, ofte omtalt som malariamedisin, har effekt i behandling av Covid-19.

Videre sier Madsen at de også har sett at en studie av favipiravir, også kjent som influensamedisin, ble trukket etter publisering. Dette fordi tidsskriftet mente at det var ting som måtte rettes opp.

- Forskningsartikler har blitt gransket og godkjent av tidsskrifter i løpet av en dag, og da er det klart at granskingen ikke kan være så grundig som vanlig. En grundig gjennomgang krever normalt flere dager eller uker.

Frykter konsekvenser

Madsen frykter konsekvensene:

- Den verst tenkelige konsekvensen av dette er at vi på grunn av svak forskning får gale resultater, og at vi begynner å behandle pasienter med medisiner som ikke virker eller gir skadelige bivirkninger, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.