Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SYDEN?: På en pressekonferanse 12. juni fortalte statsminister Erna Solberg hvilke land nordmenn kan reise til i sommer. Video: Andresen / Johansen Vis mer

Advarer mot Syden-risiko

Fredag kan regjeringen åpne for Syden-reiser. Statsminister Erna Solberg, assisterende helsedirektør Espen Nakstad og professor Steinar Westin forteller om farene det medfører.

Fredag skal regjeringen kunngjøre hvorvidt nordmenn kan reise til Syden fra 15. juli. Professor i sosialmedisin, Steinar Westin, advarer om at det i så fall vil medføre økt smitterisiko.

For omkring en måned siden endret regjeringen reiseråd og fjernet innreisekarantene for reisende fra Finland, Island, Danmark og Gotland i Sverige. Den gang ble Erna Solberg spurt om hvilke andre land i Europa det vil være aktuelt å åpne for reiser til fra 15. juli.

- Vi har sagt at det vil være nærliggende land, og det er fort gjort å se hvilke land som er nærliggende rent geografisk: Baltikum, Tyskland og andre. Vurderingene vil være basert på de kriteriene som vi har laget for Norden, sa Solberg til Dagbladet.

STATSMINISTER: Erna Solberg (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STATSMINISTER: Erna Solberg (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hellas-vurderinger

Diskusjonene om hvilke reisemål man ville åpne for i Norden varte fram til samme dag som det ble kunngjort. Vurderingene som foregår nå vil basere seg på smittetrykkriteriene som brukes for regioner i Norden, samt at regjeringen vil sørge for å begrense antallet turister som kan komme til Norge.

- Dersom det kommer veldig mange til Norge, så vil sannsynligheten øke for at det kommer personer med smitte, sa Solberg.

- Vil dere diskutere Hellas?

- Det kan hende at vi åpner (for Hellas journ.anm.), men det er viktig å se det an. Nå har Hellas åpnet for at flere skal kunne reise dit, og vi følger med på hvordan smittetrykket er der, sa hun.

Advarsel

Samtidig kom hun med en advarsel.

- Det er slik at når man reiser på ferie, så treffer man ikke bare lokalbefolkningen, men man treffer også personer fra andre land, og da blir summen ofte at man treffer mer folk fra andre land i Europa.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad støtter Solberg.

- Ettersom man ofte har mer kontakt med andre mennesker når man er på reise, er ferietida i seg selv forbundet med økt smitterisiko, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Derfor er det viktig å følge de vanlige smittevernrådene på ferie, og ikke minst unngå steder der mange mennesker samler seg.

UTBRUDD: Nylig oppsto det et lokalt utbrudd i La Maria i Spania, som knyttes til utesteder og restauranter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTBRUDD: Nylig oppsto det et lokalt utbrudd i La Maria i Spania, som knyttes til utesteder og restauranter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lokale utbrudd

NTNU-professor Steinar Westin advarer om uforutsigbarheten ved å reise til andre land. Nylig har vi sett at flere europeiske land har måttet gjeninnføre strenge tiltak på grunn av ny oppblussing.

Nakstad oppfordrer nordmenn til å være oppmerksomme på regionale utbrudd dersom regjeringen velger å åpne for reiseaktivitet utenfor Norden.

Først ble to regioner i Nordrhein-Westfalen i Tyskland stengt, så ble byen Leicester i England stengt, og nå nylig ble byen La Marina i den nordvestlige Galicia-regionen i Spania stengt igjen. Dette etter at omkring 200 000 nordøst i Spania har blitt pålagt nye restriksjoner etter oppblussing av smitte.

- Det er så klart hyggelig å reise til Syden, men man vet ikke om disse stedene plutselig blir lukket. Man kan ikke vite hvor smittetrykket vil blusse opp igjen, sier Westin til Dagbladet og fortsetter:

- I tillegg har vi nylig erfart smitterisikoen som svenske vikarer på sykehus i Norge har medført. Svenske turister utgjør en betydelig risiko, og jeg håper at grensa forblir stengt inntil videre.

Turistteori

Tidligere har assisterende helsedirektør på Island, Kjartan Reinn Njálsson, fremmet en teori overfor Dagbladet om at turister ikke utgjør en særlig stor fare for smittespredning. Dette fordi turister hovedsakelig omgås hverandre, og ikke lokalbefolkningen.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, har sagt til Dagbladet at han støtter denne teorien. Han er imidlertid mer bekymret for nordmenn som kommer tilbake fra utlandet, ettersom de vil omgås nærmiljø og familie.

Nå slenger også Westin seg på.

- Jeg er mest bekymret for at nordmenn som kommer hjem fra utenlandsreiser ikke må i karantene. Det farlige er når folk kommer hjem fra steder med høyere smittetrykk, og umiddelbart omgås familie og venner. Det kan utgjøre en kjemperisiko.

ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Nakstad Foto: Børn Langsem / Dagbladet
ASSISTERENDE HELSEDIREKTØR: Espen Nakstad Foto: Børn Langsem / Dagbladet Vis mer

Isolering

Dersom man skulle bli smittet på utenlandsreise, oppfordrer Nakstad til umiddelbar isolering ved hjemkomst.

- Hvis man skulle bli smittet på utenlandsferie er det svært viktig å isolere seg og teste seg når man kommer hjem. Det er avgjørende for å unngå nye lokale smitteutbrudd i etterkant av sommeren, sier han.

Westin minner om at coronautbruddet i Norge skøyt fart da mange norske turister kom hjem fra vinterferie i Østerrike og Nord-Italia, og ser ikke bort fra at vi kan oppleve en liknende situasjon dersom regjeringen åpner for økt reiseaktivitet i Europa.

Dette nevner også FHI i sin siste risikovurdering, hvor de vurderer risikoen for importsmitte som høy.

«Utfordringen knytter seg særlig til import av mange tilfeller over kort tid, slik vi opplevde etter vinterferien. Da kom flere hundre smittede hjem samtidig til en helsetjeneste som var lite forberedt på å teste, isolere og drive smitteoppsporing. Selv om helsetjenesten er betydelig bedre forberedt nå, vil en slik hendelse bli en utfordring rundt i landet».

Dagbladet retter: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at regjeringen åpner for reiser til andre europeiske land fra 20. juli. Det riktige er 15. juli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!