Advarer mot «sydenkeramikk»

Mattilsynet advarer mot å drikke sur drikke som jus og vin fra «sydenkeramikk». I Sverige har gresk keramikk ført til alvorlige blyforgiftninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje gang på mindre enn to år har en person i Sverige blitt alvorlig blyforgiftet etter å ha drukket saft eller juice fra keramikk kjøpt i Hellas.

I det siste tilfellet av blyforgiftning hadde personen forsynt seg med drikke fra en keramikkaraffel laget i Hellas. Analyser viser at karaffelen avga 800 milligram bly per liter. Grenseverdien i EU er 4 milligram bly per liter, mens grenseverdien i Norge er 0,1 milligram bly per liter.

For mye bly kan blant annet føre til skade på de røde blodlegemene og på nervesystemet. Hjerneutviklingen hos foster og små barn er spesielt utsatt for skader.

Svært mange keramikere i middelhavsland som Spania, Hellas og Tyrkia brenner keramikken ved lave temperaturer, ofte med lavtsmeltende blyholdige glasurer som kan føre til at keramikken avgir bly.

– «Sydenkeramikk» av ukjent kvalitet bør derfor ikke benyttes til daglig til sur drikke som jus og vin, anbefaler Mattilsynet. (ANB)

<B>DRIKK RØDVIN FRA VANLIGE GLASS:</B> Unngå blyforgiftning.