BILLIG OG FARLIG: Potensielt livsfarlige kopier av Xanax-tabletten finnes på gata i Trondheim. Den er både billig, og ekstremt farlig, advares det. Her fra da Sveitsisk politi gjorde beslag av Xanax-kopier i 2013 - originaltablettene er firkantede. Foto: NTB Scanpix
BILLIG OG FARLIG: Potensielt livsfarlige kopier av Xanax-tabletten finnes på gata i Trondheim. Den er både billig, og ekstremt farlig, advares det. Her fra da Sveitsisk politi gjorde beslag av Xanax-kopier i 2013 - originaltablettene er firkantede. Foto: NTB ScanpixVis mer

Advarer mot tablett­kopier: - Grusom måte å dø på

Politiet i Trondheim advarer nok en gang mot Xanax-kopier.

Potensielt livsfarlige tabletter selges på gata i Trondheim. Overdoseteamet i kommunen frykter at rusmiddelet sprer seg.

Tablettene utgir seg for å være Xanax, et angstdempende preparat med virkestoffet alprazolam. Men tester ved St. Olavs hospital viser at preparatet inneholder opiatet fentanyl – et virkestoff som har ført til flere overdosedødsfall, skriver NRK.

- For høyt inntak av fentanyl fører til at folk slutter å puste. Det er svært potent og hurtigvirkende. Kroppen kan være bevisst noen minutter etter pustestans.

- Dette er virkelig en grusom måte å dø på, sier sykepleier Vibeke Kleveland i helse- og overdoseteamet i Trondheim.

Det mørke nettet

Teamet regner med tablettene er laget i Øst-Europa og har funnet veien til Norge via det mørke nettet. De fikk først kjennskap til tablettene tidligere i år. Nå er de i omløp igjen.

Lav pris gjør at de frykter tablettene vil spre seg rundt om i landet.

- Når vi først har funnet ut at Xanax-kopier selges i Trondheim, er det nærliggende å tro at de også fås kjøpt andre steder i Norge.

- Den lave prisen bidrar til å øke salget – én tablett selges for rundt 50 kroner, sier Kleveland.