Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot tatoveringsblekk

Enkelte typer tatoveringsblekk inneholder kreftfremkallende kjemikalier, ifølge overlege. I verste fall kan en tatovering gi en så alvorlig reaksjon at huden må skjæres vekk.

REAKSJON I DET RØDE: Kvinnen endte opp med å fjerne hele det området hun hadde tatovert, etter at hun fikk en alvorlig reaksjon i den delen av tatoveringa som var farget rød. Kvinnen, som har godkjent at Dagbladet bruker bildet,  hadde tatt tatoveringen hos en profesjonell tatovør i Norge. Foto: Gudjon L. Gunnarsson
REAKSJON I DET RØDE: Kvinnen endte opp med å fjerne hele det området hun hadde tatovert, etter at hun fikk en alvorlig reaksjon i den delen av tatoveringa som var farget rød. Kvinnen, som har godkjent at Dagbladet bruker bildet, hadde tatt tatoveringen hos en profesjonell tatovør i Norge. Foto: Gudjon L. Gunnarsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en fersk artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening advarer fire leger mot tatoveringsblekk, og viser til et eksempel der en norsk kvinne måtte skjære vekk den delen av huden som var tatovert.

Kvinnen, som var blitt tatovert av en profesjonell tatovør, utviklet kløe og hevelse i det tatoverte området to uker etter at hun hadde tatt tatoveringen. Deretter oppsto det legene kaller «en hyperkeratotisk hudtumor» i den delen av tatoveringen som var utført med rødt blekk.

- Kroppen reagerte på tatoveringen på samme måte som den kan reagere på et fremmedlegeme, og reaksjonen ble kronisk, forklarer Gudjon Gunnarsson overfor Dagbladet. Han er overlege ved avdeling for plastikkirurgi ved Sykehuset Telemark, og en av forfatterne bak artikkelen.

- Økende problem For den tatoverte kvinnens del endte legebesøket med at hele det tatoverte området måtte skjæres vekk. I tillegg gjennomgikk hun en delhudstransplantasjon.

OVERLEGE: Gudjon Gunnarsson, overlege ved avdeling for plastikkirurgi ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat
OVERLEGE: Gudjon Gunnarsson, overlege ved avdeling for plastikkirurgi ved Sykehuset Telemark. Foto: Privat Vis mer

Å fjerne hele det tatoverte området er ekstremt, ifølge Gunnarsson, men kvinnen er bare en av mange nordmenn som får komplikasjoner etter tatoveringer, ifølge ham.

- Vi ser flere og flere pasienter som får helseplager av tatoveringer, og vi har en fornemmelse av at dette er noe som øker, sier Gunnarsson til Dagbladet.

I tillegg til allergiske reaksjoner, får noen infeksjoner i det tatoverte området som følge av manglende hygiene. Andre reagerer når tatoveringen blir utsatt for sollys, opplyser overlegen.

- Rødfargen er verst Når det gjelder bruken av blekk er det rødfargen som i hovedsak gir flest komplikasjoner, mener han.

- Rød er den verste fargen, og gir oftest allergiske reaksjoner. Jeg kan ikke si bestemt hvorfor det er slik, men mange får reaksjoner som går over i løpet av noen uker eller måneder, og det er hovedsakelig rødfargen dette gjelder, sier Gunnarsson.

Han forteller at på tross av advarsler inneholder fremdeles mange tatoveringsfarger kreftfremkallende partikler og salt av tungmetaller som bly, kvikksølv, cadmium og barium. 

- Man kan ikke spise matvarer som inneholder disse stoffene, men mange velger å impregnere kroppen med dem, for deretter å eventuelt laserbehandle. Dette er et ganske interessant kjemisk eksperiment - som folk foretar frivillig, og dette bekymrer meg. Lignende dyreforsøk forbys av etiske komiteer, sier Gunnarsson.

Vil kartlegge problemet - Ofte er det ikke kjent hvordan tatoveringsfargene blir produsert, eller hva de inneholder. Det står sjeldent på pakningen. Jeg er usikker på hvordan kontrollene av fargene foregår i Norge. Det virker ganske lett å få tak i alt mulig via netthandel, men prisen for dette betales av kunden som fristes til å benytte de billigere alternativene, fortsetter overlegen, som nå etterlyser en bedre nasjonal rettningslinje.

BEKYMRET FOR HJEMMETATOVERING: Formann i Norsk Tatooo Union, Kari Kjelskau mener det er størst risiko forbundet med å oppsøke ikke-profesjonelle tatoverere. Foto: Privat
BEKYMRET FOR HJEMMETATOVERING: Formann i Norsk Tatooo Union, Kari Kjelskau mener det er størst risiko forbundet med å oppsøke ikke-profesjonelle tatoverere. Foto: Privat Vis mer

- Optimalt burde det finnes et sted disse pasientene kan henvende seg til. Alle hendelser bør rapporteres for å kunne kartlegge hvor omfattende problemet er. Tatoverere bør spørre sine klienter om de har allergi for noen av de stoffene fargene inneholder, og er man i tvil bør kundene testes på forhånd, sier Gunnarsson.

FJERNET: Å ende med å sjkære av en hel tatovering er uvanlig, men stadig flere nordmenn får komplikasjoner etter å ha tatovert seg, mener overlege Gudjon Gunnarsson. Foto: Gudjon L. Gunnarsson
FJERNET: Å ende med å sjkære av en hel tatovering er uvanlig, men stadig flere nordmenn får komplikasjoner etter å ha tatovert seg, mener overlege Gudjon Gunnarsson. Foto: Gudjon L. Gunnarsson Vis mer
Hele Norges coronakart