Corona

Advarer mot «terrasse-smitte»

Fotballspilling, tur og kos på terrassen er utendørssituasjoner hvor coronaviruset kan ha smittet, mener FHI.

UTENDØRS: Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, sier de ikke vet nøyaktig hvor mange som smittes utendørs. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ut ifra et smittevernfaglig ståsted er det lurt å flytte mest mulig aktivitet ut, ettersom smittefaren er mindre ute enn inne. Det er bedre plass ute og lettere å holde avstand. Det kan imidlertid skje smitte utendørs også.

Det skriver avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en e-post til Dagbladet.

I april ble utendørssmitten tema da Dagbladet spurte Vold om FHI overhodet har registrert ett bekreftet smittetilfelle utendørs i Norge.

Den gangen var svaret at FHIs systemer ikke har kategorier som skiller mellom smitte utendørs og innendørs.

Slik er det fremdeles - men Vold peker nå på rapporter og «anekdotisk informasjon» om flere tilfeller av utendørssmitte.

- Vi har rapporter om smitte for eksempel etter samvær på terrasser, der man kanskje risikerer å bli sittende tettere. Det er viktig at vi alle fortsetter å huske på smittevernreglene, slik at vi reduserer risiko for smittespredning og utbrudd, både ute og inne, skriver hun videre.

Har rapportert utendørssmitte

Vold viser til en uttalelse fra nasjonalt smittesporingsteam i FHI:

- Vi har dessverre ikke oversikt over hvilken andel av tilfeller som er smittet innendørs versus utendørs, heller ikke antall utbrudd som kan knyttes direkte til smitte utendørs, skriver de i en e-post til Dagbladet via Vold.

Det betyr imidlertid ikke at de ikke kjenner til tilfeller hvor de mener viruset kan ha smittet utendørs.

- Vi har anekdotisk informasjon om smitte som har skjedd utendørs, blant annet mellom personer som har spilt fotball, gått på tur eller sittet sammen ute, enten ved serveringssteder eller i private samlinger.

FHI har denne typen informasjon fra hele pandemiens forløp - selv om det ikke ligger inne i de registrerte dataene i instituttets overvåkingssystemer, kan man lese videre.

- Konkrete hendelser der personer er smittet utendørs er rapportert, men i mye mindre grad enn smitte innendørs.

FESTING: Natt til søndag 30. mai var tusenvis av personer samlet utendørs i Oslo for å feste. Video: Jeanette Nyhammer Vik / Snapchat Vis mer

Festnatt

Natt til søndag var travel for en rekke politidistrikt. I Oslo var opp mot 3000 personer samlet på St. Hanshaugen og i Frognerparken, og i Sandefjord var opp mot 1500 samlet på rånertreff.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er likevel positiv til finværet som blant annet hovedstaden har opplevd de siste dagene. Han skriver i en e-post til Dagbladet at det er liten sjanse for å bli utsatt for dråpesmitte utendørs dersom man holder god avstand.

- Det er mye bedre å samles utendørs, men det er selvsagt viktig å følge smittevernrådene der også, skriver han.

Det er imidlertid ikke lett å si med sikkerhet nøyaktig hvor mye lavere risikoen er utendørs, ifølge Nakstad.

- Det er vanskelig å si hvor den reelle sannsynligheten er lavest, fordi det i stor grad avhenger av den enkeltes bevegelsesmønster og kontakthyppighet, samt smittepresset der man befinner seg, forklarer han.

Innleggelser viktigere

Professor i smittevern og mikrobiologi Jørn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge forklarte i april hvorfor smitterisikoen er mindre utendørs enn innendørs.

- På grunn av vind og varme transporteres de små dråpene som man puster ut veldig raskt bort når man er utendørs. Dermed er det ikke like lett for andre å puste inn små dråper med høy konsentrasjon av viruspartikler utendørs. Men dette gjelder ikke når mennesker står overfor hverandre med relativt liten avstand og snakker, sa Klein til Dagbladet.

Folkehelseinstituttets faglige standpunkt er at covid-19 i all hovedsak smitter via dråpesmitte.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Vold understreker at de generelle rådene og reglene om avstand, og om å holde antall sosiale kontakter nede, fremdeles gjelder.

- Folkehelseinstituttet følger smittesituasjonen tett, sammenholder hele tiden antall smittede med antall sykehusinnleggelser, og følger begge deler nøye, skriver hun.

Antall sykehusinnleggelser blir en stadig viktigere indikator på sykdomsbyrde når flere og flere vaksineres.

- Smitte i de yngre aldersgruppene er i mindre grad forbundet med risiko for alvorlig forløp, men også de i yngre aldersgrupper kan bli alvorlig syke med covid-19, skriver hun.

Utbrudd blant yngre

Utbrudd og høye smittetall kan utgjøre ressursmessige utfordringer for kommunene.

- Særlig når det samtidig blir mer arbeid med vaksinering med økende antall doser til Norge framover, skriver Vold.

Gjenåpningen, samt en opphopning av fridager i mai, har generelt ført til økt sosial kontakt mellom folk den siste tida.

- Økt sosial kontakt gjør at risikoen for smitte øker. Vi har sett en del utbrudd rundt omkring i landet etter 17. mai og pinse, og sosiale sammenkomster i sammenheng med det. Utbruddene er særlig blant de yngre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer