Julebord og corona:

Advarer mot test-slurv: - Høyst uansvarlig

Har du antydning til symptomer på luftveisinfeksjon? Da bør du holde deg langt unna ribbebuffeten i år. Det er FHIs krystallklare råd om julebordsesongen.

JULEBORD: Skal du på julebord? Har du feber? Hvis svaret på begge spørsmålene er «ja», så bør du kanskje revurdere det første spørsmålet. Det mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Å unnlate å teste seg dersom man har symptomer, for å kunne gå på julebord, er høyst uansvarlig - og det er å sette både egen og andres helse i fare.

Det skriver fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet i en e-post til Dagbladet.

- Vi har ikke gått ut med særskilte julebord-råd på nasjonalt nivå. På kommunalt eller regionalt nivå kan det finnes slike, der det er mye smitte og/eller press på helsetjenestene, fortsetter han.

FHIs viktigste råd, framholder fagdirektøren, er at folk tar imot vaksinene, og holder seg hjemme dersom de har «det minste snev av symptomer på luftveisinfeksjon».

- Om man kan ha vært i en potensiell smittesituasjon, kan det være lurt å teste seg før man går. Det samme bør man gjøre om man har feber eller symptomer fra øre-nese-halsregionen. Dette gjelder også for dem som er vaksinerte.

Ja fra regjeringen

Tirsdag morgen svarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på kritikk fra flere fagpersoner, som i en kronikk i Dagbladet blant annet anklaget regjeringen for å «la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19».

Overfor Dagbladet svarte Kjerkol at utspillet «faller på sin egen urimelighet».

- Slik situasjonen er nå, mener vi det er mulig å gjennomføre julebord, men det er viktig å vurdere situasjonen lokalt. Det er også svært viktig at alle følger smittevernrådene som gjelder, og at dem som har symptomer holder seg hjemme, sa hun.

Etter tirsdagens pressekonferanse om coronasituasjonen, røpet hun også at hun selv har tenkt seg på julebord.

- Jeg skal på julebord, og det skal skje trygt og i tråd med smittefaglige råd, sa hun til Dagbladet.

Julebord-utbrudd

Onsdag ble det kjent at rundt 40 personer skal være coronasmittet etter et julebord i selskapet Scatec i slutten av forrige uke.

Bydelsoverlegen, smittevernsoverlegen i Oslo og FHI mener at det sannsynligvis dreier seg om den nye omikron-varianten, da en av deltakerne på julebordet nylig hadde vært i Sør-Afrika.

Både personen som hadde vært i Sør-Afrika og selskapet skal ha fulgt alle smittevernregler, og i tillegg til å coronateste alle før det aktuelle julebordet. Alle testet negativt før festen, og bare vaksinerte hadde adgang.

KLAR TALE: - Å unnlate å teste seg dersom man har symptomer, for å kunne gå på julebord, er høyst uansvarlig - og det er å sette både egen og andres helse i fare, skriver fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR TALE: - Å unnlate å teste seg dersom man har symptomer, for å kunne gå på julebord, er høyst uansvarlig - og det er å sette både egen og andres helse i fare, skriver fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flere avlysninger

I slutten av november ble klart at Rema 1000 som hovedregel utsetter julebordsfeiringer. Det gjorde de for å sørge for at butikkene kunne holdes «åpne, smittefrie og fulle av varer», opplyste kommunikasjonssjef i Reiten Retail, Øyvind Breivik, til Dagbladet.

Det samme gjelder blant andre Sportsavdelingen i NRK.

- Vi er sårbare på bemanning og har mange produksjoner foran oss. Da tar vi ned risikoen der det er mulig, skriver Sundvor i en melding, skrev NRK-sportsredaktør Egil Sundvor i en melding til Dagbladet mandag.

Tirsdag kunne Dagbladets finansnettsted Børsen melde at flere populære Oslo-restauranter har opplevd julebord-avlysninger den siste tida.

Også Helsedirektoratet måtte avlyse sitt planlagte julebord.

- Vi hadde planlagt et stort julebord for alle våre ansatte. Det har vi valgt å utsette. Ikke primært på grunn av coronasituasjonen, men fordi vi har veldig mye annen type smitte, også blant våre ansatte, med stort sykefravær, sa helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet etter tirsdagens pressekonferanse, og utdypet:

- Vi er en beredskapsorganisasjon som må planlegge for at vi skal være friske alle sammen inn mot jula - og dermed kunne ta en støyt, gitt at vi skulle komme i en mer vanskelig situasjon.

- Ikke større risiko

Det stanset imidlertid ikke all julegleden for helsedirektøren.

- Men jeg har vært på julebord, og synes at det har vært veldig hyggelig. Så jeg håper også andre kan ha glede av det, sa Guldvog, og la til at julebordet ble avholdt sammen med venner.

Også assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad hadde et tydelig julebord-råd da han snakket med Dagbladet forrige lørdag:

- Hvis du er syk - hvis du våkner opp med feber, hodepine eller vondt i halsen, eller merker at du begynner å få luftveissymptomer - så er det ikke den dagen du bør dra på et julebord. Da bør du holde deg hjemme, sa Nakstad, og fortsatte:

- Hvis folk er flinke til det, medfører ikke et julebord noen særlig større smitterisiko enn å møte de samme kollegene på jobb, hvor du kanskje sitter sammen med dem i mange timer hver dag.

Stalltipset var derfor å være hjemme hvis man er syk, ta vaksinen, og følge de ordinære smittevernrådene, ifølge Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer