Julebord og corona:

Advarer mot test-slurv: - Høyst uansvarlig

Har du antydning til symptomer på luftveisinfeksjon? Da bør du holde deg langt unna ribbebuffeten i år. Det er FHIs krystallklare råd om julebordsesongen.

JULEBORD: Skal du på julebord? Har du feber? Hvis svaret på begge spørsmålene er «ja», så bør du kanskje revurdere det første spørsmålet. Det mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Å unnlate å teste seg dersom man har symptomer, for å kunne gå på julebord, er høyst uansvarlig - og det er å sette både egen og andres helse i fare.

Det skriver fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet i en e-post til Dagbladet.

- Vi har ikke gått ut med særskilte julebord-råd på nasjonalt nivå. På kommunalt eller regionalt nivå kan det finnes slike, der det er mye smitte og/eller press på helsetjenestene, fortsetter han.

FHIs viktigste råd, framholder fagdirektøren, er at folk tar imot vaksinene, og holder seg hjemme dersom de har «det minste snev av symptomer på luftveisinfeksjon».

- Om man kan ha vært i en potensiell smittesituasjon, kan det være lurt å teste seg før man går. Det samme bør man gjøre om man har feber eller symptomer fra øre-nese-halsregionen. Dette gjelder også for dem som er vaksinerte.

Ja fra regjeringen

Tirsdag morgen svarte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på kritikk fra flere fagpersoner, som i en kronikk i Dagbladet blant annet anklaget regjeringen for å «la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer