Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot tidligere toppidrettsutøver: - Jeg har lyst til å vise hvor jævlig frekk han var

Bedrageridømt.

LURT: Thomas Rysstad ventet på pakken han hadde betalt 30 000 for innholdet av. Den kom aldri. Foto: Privat
LURT: Thomas Rysstad ventet på pakken han hadde betalt 30 000 for innholdet av. Den kom aldri. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han er faen så frekk, og det irriterer meg noe inn i helvete, sier Thomas Rysstad til Dagbladet. Rysstad ble for noen uker siden bedratt for 30 000 kroner av en tidligere toppidrettsutøver. 

Rysstad satte inn en annonse på Finn der han ønsket å kjøpe en Breitling Navitimer-klokke. Han hadde drømt om den klokka i årevis, og var godt fornøyd da han ble enig om prisen med mannen som ringte ham opp noen dager senere. 

Så gjorde Rysstad det han kunne av bakgrunnssjekker på mannen, avtalte å betale et lite forskudd for at selgeren skulle være sikker på at ikke Rysstad lurte ham, og overførte hele beløpet da han fikk tilsendt kvitteringa fra Posten om at verdisendinga var levert inn. 

- Jeg har litt lyst til å få fram at jeg hadde gjort en god jobb i å undersøke og sjekke ut ting før jeg overførte noen penger, sier Rysstad. 
 
- Jeg har lyst til å vise hvor jævla frekk han var. 
Avbrøt sendinga
Bedrageren brukte en annen manns identitet i alt han foretok seg overfor Rysstad. Dermed klarte han heller aldri å finne ut av at mannen allerede er dømt for bedragerier ved to anledninger. I tillegg til de to foregående dommene venter den tidligere toppidrettsutøveren på å få forkynt den tredje dommen. 

Mannen er dømt for å ha svindlet et tosifret antall mennesker for beløp opp til 85 000 kroner, og var aktiv på toppnivå i sin idrett fram til sommeren 2015. 

Men pakken Rysstad ventet på kom aldri. Da han sporet den fikk han beskjed om at den var levert inn, men da han ringte postkontoret direkte fikk han vite at sendinga var avbrutt. 

- Jeg skjønte det gikk til helvete da. Jeg har tenkt mye på det i ettertid også. De ga meg god service da jeg ringte, så de visste hva det gikk i. De burde ha stoppa ham fra å avbryte sendinga, sier Rysstad, som anmeldte forholdet til politiet.

Etterforskes
Men det er ikke sikkert det hadde vært nok til å redder Rysstads kjøp. En gjennomgang av bedragerens tidligere dommer viser blant annet at mannen er straffedømt for blant annet å ha sendt leskedrikk og kosttilskudd i stedet for en Rolex-klokke. I den siste rettskraftige dommen advarer dommeren om stor gjentakelsesfare om mannen ikke får hjelp med å takle spillavhengigheten sin. 

I februar var han i retten igjen og tilsto enda flere bedragerier. I påvente av den dommen har han svindlet blant andre Rysstad. 

- Vi er kjent med saken og den er under etterforskning, sier politijuristen som sitter på Rysstads anmeldelse til Dagbladet.

Men også etter at Rysstad anmeldte mannen har bedrageriforsøkene fortsatt. Denne gangen i Rysstads navn. For da Rysstad sendte bilde av sin egen legitimasjon for å identifisere seg selv overfor bedrageren, ga han ham også muligheten til å gi seg ut for å være Rysstad overfor andre, intetanende kjøpere. 

- Han er faen så frekk, og det irriterer meg noe inn i helvete. Nå er det noen som tror at det er jeg som lurer folk, sier Rysstad og forteller at han har fått flere henvendelser på Facebook fra folk som gjør samme bakgrunnssjekk som han selv forsøkte å gjøre. 
Enkle grep for å sikre deg
I Finn fortviler de naturlig nok over at enkelte bruker nettstedet deres for å lure andre, men bedragerier er ikke et ukjent fenomen for den seks personer store avdelingen som jobber med sikkerheten på nettstedet. 

- Det er jo heldigvis en svært liten andel av handlene det er problemer med, men vi tar disse tingene veldig alvorlig, sier leder forbrukertrygghet i finn.no, Geir Petter Gjefsen, til Dagbladet. 

Han har følgende råd for å unngå å bli lurt når man netthandler: 

- Det første er å bruke sunn fornuft. Er tilbudet for godt til å være sant, er det veldig ofte det. Så bør man ikke forskuddsbetale, men bruke en sikker betaling eller å møte opp for å betale og få varen. Noe nytt hos oss er at brukerne kan være verifiserte, det vil si at de har idenitifisert seg med bank-ID, og dermed vet vi med sikkerhet hvem de er. Da er det også større grunn til å stole på dem. 

Rysstad har ikke noe håp om å få klokka han trodde han kjøpte, eller pengene han ble lurt for. Om han skulle gjort noe annerledes var det å følge rådet fra Gjefsen om å bruke en sikker pengeoverføring.

  - Jeg burde brukt betalingstjenesten fra Finn. Bortsett fra det kan jeg ikke se at jeg kunne gjort noe annerledes.

Dagbladet har vært i kontakt med den anmeldte tidligere toppidrettsutøveren. Han ønsker ikke å svare på spørsmål fra Dagbladet.  

ADVARER: Thomas Rysstad (bildet) ønsker å både advare mot bedrageren og samtidig fortelle at bedrageren bruker Rysstads identitet til å forsøke å lure andre.Foto: Privat
ADVARER: Thomas Rysstad (bildet) ønsker å både advare mot bedrageren og samtidig fortelle at bedrageren bruker Rysstads identitet til å forsøke å lure andre.Foto: Privat Vis mer
Hele Norges coronakart