Advarer mot to små ord

- To små ord utgjør en enorm forskjell, advarte Redd Barna da forsvarsindustri, politikere og frivillige organisasjoner barket sammen om norsk våpeneksport i Stortinget. Ett hovedtema: Skal Norge bare la USA gjøre hva de vil?

SMADRET: Jemenitter undersøker ruinene etter et luftangrep fra den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen i januar i år. Hvorvidt Norge skal la USA selge norske våpen til Saudi-Arabia ble diskutert på åpen høring på Stortinget i dag. Foto: AP / Hani Mohammed / NTB
SMADRET: Jemenitter undersøker ruinene etter et luftangrep fra den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen i januar i år. Hvorvidt Norge skal la USA selge norske våpen til Saudi-Arabia ble diskutert på åpen høring på Stortinget i dag. Foto: AP / Hani Mohammed / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal Norge la USA selge norsk forsvarsmateriell til hvem de vil?

Om USA selger norsk forsvarsmateriell til Saudi-Arabia eller Emiratene, og det norske utstyret brukes til å drepe barn i Jemen – er det egentlig vårt problem?

Skal vi la den moralske pekefingeren sette norske arbeidsplasser, og norske forsvarsallianser, i spill?

Våpenavtalen

Det var tre hovedtemaer i Stortingets høringssal N-202 i ettermiddag.

Temaet var norsk våpeneksport – og avtalen mellom USA og Norge som Dagbladet avslørte i sommer. Den fram til da ukjente avtalen gir USA mulighet til å selge norske våpen som amerikanske - etter norsk «og/eller» amerikansk regelverk.

- «Og/eller» er to små ord som utgjør en enorm forskjell, argumenterte Gina Ekholt, utviklingspolitisk seniorrådgiver i Redd Barna.

TIL STEDE: Gina Ekholt fra Redd Barna kritiserte Norges våpenavtale med USA. Foto: Heidi Furre
TIL STEDE: Gina Ekholt fra Redd Barna kritiserte Norges våpenavtale med USA. Foto: Heidi Furre Vis mer

- Norge har alltid latt USA gjøre som de vil. Men nå prøver norske diplomater bevisst å omgå det norske regelverket.

Sammen med Changemaker sto hun som motpol til majoriteten blant de med taletid i høringen.

Strenge regler

Kongsberg Gruppen, Nammo, lobbyorganisasjonen Forsvars- og sikkerhetsindustrien – samt LO, Fellesforbundet, Norsk Industri – argumenterte begge langs to hovedpunkter, som ble gjentatt gang på gang:

STRENGT REGELVERK: Direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening påpekte at Norge har et svært strengt eksportregelverk. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB
STRENGT REGELVERK: Direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening påpekte at Norge har et svært strengt eksportregelverk. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

«Norge har ett av verdens strengeste eksportregelverk – og det er bra

«Plutselige endringer vil skape unødvendig uforutsigbarhet for forsvarsindustrien.»

Torbjørn Bongo, forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund, påpekte imidlertid etter spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (Frp) at det «ikke bør være frislipp, men en viss grad av kontroll» med hvor norske våpen selges via USA.

Rystet

Både Redd Barna og Changemaker ønsker et uavhengig utvalg som skal evaluere norsk våpeneksport. De to var rystet over at norske våpen nå vil kunne selges til Saudi-Arabia og Emiratene – i tråd med avtalen Dagbladet har avslørt.

- Vi har trodd at våpeneksporten til Jemen-landene var lik null, krigen har gitt så forferdelige konsekvenser i landet. Saudi-Arabia og Emiratene har mange sivile liv på samvittigheten, andelen barn blant de drepte i Jemen har aldri vært høyere, sa Gina Ekholt i Redd Barna.

Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Bjørnar Moxnes (Rødt) har begge deltatt i debatten som har gått i Dagbladet om den ukjente våpenavtalen med USA, og la fram tilsvarende synspunkter i høringen som de har kommet med her i avisa tidligere.

PRAGMATIKER: Christian Tybring-Gjedde (FrP) maner til en pragmatisk holdning i spørsmål om våpeneksport. Foto: Terje Pedersen / NTB
PRAGMATIKER: Christian Tybring-Gjedde (FrP) maner til en pragmatisk holdning i spørsmål om våpeneksport. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Hvis Raytheon og Lockheed Martin tvinges til å finne andre underleverandører, fordi Norge stiller strengere krav, vil det være umulig for norsk forsvarsindustri å overleve, mente Tybring-Gjedde.

Til Dagbladet sier Moxnes:

- Jeg er nysgjerrig på hvorfor Kongsberg trenger denne avtalen med Raytheon, hvis dagens praksis er at USA simpelthen kan videreselge norske våpen uten sluttbrukererklæring. Jeg registrerer at representanten fra Kongsberg ikke svarte på dette.

Torbjørn Svensgård i FSI manet til ro:

- Norsk forsvarsindustri holder høyt nivå. Det er høyere verdiskapning og sysselsetting i forsvarsindustrien enn noen gang. Vi forventer at eksporten øker, noe som er bra for mange lokalsamfunn. Det forutsetter et stabilt regime for eksportkontroll og at materiell, teknologi og kompetanse kan flyte så fritt som mulig, slo Svensgård fast.

Omdømmeproblemer

Ingrid Fiskaa (SV) tok opp hvorvidt det kan skade omdømmet til norsk forsvarsindustri om vi lar USA selge norske våpen og våpendeler til Saudi-Arabia. Hun spurte:

- Jeg går ut ifra at omdømme også er viktig for forsvarsindustrien vår, vil det ha noe å si for omdømmet vårt om norske våpen eller ammunisjon havner i Jemen eller Libya via for eksempel eksport via allierte?

- Det er klart at det ikke vil være et bra omdømme for norsk industri om det dukker opp norsk materiell i Jemen eller Libya, men det er ingen allierte som vil eksportere dit, svarte Torbjørn Svensgård i FSI.

Både Saudi-Arabia og Emiratene – storkunder av USA - er riktignok tungt involvert i Jemen-krigen.

STERKE BILDER: Underernærte barn på sykehus i Jemen. Det er bildene som har gått verden over, som et skremmende resultat av borgerkrigen i Jemen. Arkivfoto: NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Ikke bra for industrien

Even Aas, konserndirektør Kongsberg ASA, mente at det «ikke ville gått bra» for norsk industri om vi krevde sluttbrukererklæring fra USA – og med det underforstått innskrenket hvem USA ville selge våpen til.

- Vi må stole på våre allierte, påpekte Aas.

Carla Botten-Verboven, direktør i Norsk industri, mente omdømmet til norsk forsvarsindustri ikke bare hang sammen med om norske våpen ble brukt i Jemen eller Libya. Hun slo fast:

- Vi må også sikre at de beste hodene ønsker å jobbe i forsvarsindustrien her hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer