Øyenvippe-extensions:

Advarer mot trend: - Ble nesten blind

Samantha fikk seg en skrekkopplevelse etter at hun skaffet seg øyenvippe-extensions.

FALSKE VIPPER: Samanta A. Duarte Espero ville bare piffe opp vippene sine litt, men endte angivelig opp med en infeksjon som kunne kostet henne synet. Foto: Jam Press/@samanthazef
FALSKE VIPPER: Samanta A. Duarte Espero ville bare piffe opp vippene sine litt, men endte angivelig opp med en infeksjon som kunne kostet henne synet. Foto: Jam Press/@samanthazef Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samantha A. Duarte Espero (23) fra Mexicali Baja i Mexico, skulle koste på seg selv noe ekstra for å feire at hun var ferdig med studiene.

Dermed oppsøkte hun en vippesalong, for å få seg profesjonelle falske øyenvipper (extensions). Det skriver nyhetsbyrået Jam Press.

- Hovnet opp

Det var ikke første gang Samantha fikk satt på falske øyenvipper, så hun visste at hun ikke hadde noen allergier mot vippelimet.

Selv er hun sykepleier, og jobber også som vippetekniker.

Nå forteller hun hvordan det som skulle være en enkel skjønnhetsbehandling nesten endte opp med å koste henne synet.

- Jeg fikk satt på vippene mine for ei uke siden, hos ei jente som leier lokaler hos en butikk, sier hun til nyhetsbyrået Needtoknow.

VIPPETEKNIKER: Samantha er selv vippetekniker, og jobber med å legge vippe-extensions på andre. Foto: Jam Press/@samanthazef
VIPPETEKNIKER: Samantha er selv vippetekniker, og jobber med å legge vippe-extensions på andre. Foto: Jam Press/@samanthazef Vis mer

Men da hun kom hjem, var ikke alt som det skulle:

- Det venstre øyet mitt var hovent, og det gjorde vondt i begge øynene hvis jeg blunket, sier hun.

- Kunne mistet synet

Samantha forteller at det bare ble verre over natta.

- Jeg dro på jobb, men måtte dra hjem på grunn av smerten. Jeg sendte en melding til jenta som satte på vippene og forklarte situasjonen. Hun sa at det var normalt, og ba meg om å vente to til tre dager, hevder hun.

Men Samantha var bekymret for øynene sine, og bestemte seg for å oppsøke lege. Det hun fikk høre der, sjokkerte henne:

- Legene sa at om jeg hadde ventet så lenge, kunne jeg ha mistet synet. Legen skrev ut dråper med antibiotika til meg, og sa at jeg måtte få fjernet de falske vippene, hevder 23-åringen.

Ifølge Felleskatalogen kan øyebetennelse som ikke behandles medføre en varig nedsettelse av synet, da hornhinnen forblir uklar.

Ettersom Samantha allerede hadde tatt et kurs for å bli vippetekniker, visste hun at det ikke var normalt å reagere sånn.

- Jeg dro til jenta som hadde holdt kurset for å fjerne dem, sier hun.

Flere skrekkhistorier

Nå deler Samantha noen gode råd om hvordan man skal sette på extensions på riktig måte.

Hun sier man må passe på at det er minst to millimeter mellom vippene og huden din.

Etter at 23-åringen delte historien sin på TikTok i april, har den gått viralt og er sett av over én million. Mange reagerer med sjokk og vantro:

- Det gjør vondt i øynene bare av å se dette, skriver én.

DØDE: 26 år gamle Karissa Rajpaul døde etter hun fikk utført et ulovlig rumpeløft. Video: LAPD. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

En annen påpekte hvor nærme vippene var festet til huden, mens en tredje hevder at dette er et ganske vanlig problem med vippe-extensions.

- Jeg har sett så mange som har hatt samme problemet.

Det finnes flere skrekkhistorier om nettopp extensions for øyenvipper.

I 2018 skrev det amerikanske magasinet Allure om Megan Rixson (20) som hevder hun ble midlertidig blind etter å ha fått påført extensions.

- Brukte neglelim

Rixson hevder at hun gikk til en lokal salong som brukte neglelim i stedet for vippelim til å feste de individuelle vippene.

20-åringen delte et bilde av sine irriterte øyne på sosiale medier, for å advare sine venner om å være forsiktige med vippe-extensions.

- Jeg mistet faktisk synet i to timer. Takk og lov så har hevelsen gått ned nå, men det er fremdeles veldig sårt, skrev hun.

Et annet problem som kan dukke opp og føre til komplikasjoner, er dersom du er allergisk mot vippelimet. Det skjedde angivelig med TikTok-brukeren DreaDrea, som delte en skremmende video i 2020.

«Den gangen jeg nesten ble blind av vippe-extensions», skriver hun og forklarer videre at hun viste seg å være allergisk mot vippelimet.

- Til legevakta

I videoen er hun svært rød og hoven, og øynene ser kraftig irriterte ut.

- Dette var etter en tur til legevakta og tre dager med steroidbehandling (medisin mot allergiske reaksjoner, red.anm.), skriver DreaDrea.

Nikki Jacobson jobber for den amerikanske vippekjeden Bella Lash. Hun forteller Allure at hun har en sjekkliste til alle som leter etter en ny vippesalong.

Hennes aller første tips er at prisen har mye å si.

- Til dem som ser på salonger som tilbyr vipper pleier jeg å si at de aldri skal vurdere et sted de må betale mindre enn 50 dollar. Troverdige vippeteknikere og salonger tar seg bedre betalt for kvalitetsarbeid.

- Løp din vei!

Det tilsvarer omtrent 500 norske kroner. Ifølge Jacobson kan du risikere å komme til salonger som bruker oppklipte løsvipper i stedet for vipper som er spesifikt designet til extensions.

Hun sier også at du kan risikere at de bruker feil lim, som for eksempel neglelim eller til og med superlim.

Hun råder også klientene til å undersøke hvor rent det ser ut på salongen de besøker, og spørre teknikeren nøyaktig hva slags produkter de bruker.

Og til sist, før du setter deg ned, spør om en konsultasjon:

- Alle vippeteknikere burde gjennomføre en konsultasjon med sine klienter for å finne ut om de er en god kandidat for extensions, og at de ikke har allergier eller problemer med øyet. Hvis du ser en vippetekniker holder en tube med neglelim, løp din vei!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer