Advarer mot triksekultur

Forsikringsselskapenes triksekultur i skadeoppgjør er avslørt. Det hevder advokat Lars Olav Skårberg, ekspert på erstatnings- og forsikringssaker. Han har avdekket de vanligste triksene forsikringsselskapene bruker i personskadeerstatningssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Mange utsettes for disse triksene uten at de er klar over det, advarer osloadvokat Lars Olav Skårberg og snakker av erfaring. I ti år har han jobbet med erstatnings- og forsikringssaker, både på forsikringsselskapenes og den skadelidtes side. Nå har han utarbeidet en oversikt over triksene han mener selskapene tar i bruk.

Mønster

- Etter å ha jobbet med noen hundre saker, var det lett å få en viss oversikt og se et mønster over knepene som brukes. Dette er selvsagt ingen offisiell politikk i de ulike selskapene. Men når erstatningene skal forhandles så langt ned som mulig for å spare penger, blir slike triks tatt i bruk, hevder Skårberg.
Ifølge advokaten vil ikke selskapene vedkjenne seg noen av disse metodene, men Skårberg mener å kunne dokumentere bruk og forsøk på bruk av triks i konkrete enkeltsaker.

- Men heldigvis finnes det fortsatt saksbehandlere som ikke har som utgangspunkt at erstatningene skal være lavest mulig. Dessuten er det forskjell på selskapene, påpeker advokaten.

- Råtne triks

Ifølge flere advokater Dagbladet har vært i kontakt med, har disse triksene vært kjent i advokatmiljøet lenge. Nå får Skårberg støtte av kolleger som selv skal ha opplevd triksingen på nært hold.

Til og med advokater innad i forsikringsselskap skal ha sagt seg enige i Skårbergs beskrivelse av metodene. Det disse advokatene derimot ikke likte, var at Skårberg kalte det triks.

- Det er prisverdig av Skårberg å eksponere de råtne saksbehandlingsmetodene som blir benyttet. Tidligere var triksingen mer skjult, men de seinere årene har den blitt tøffere og mer åpenlys, mener advokat Robert Robertsen.

Han har jobbet som skadelidtadvokat i over 20 år, og fulgt utviklingen nøye. Robertsen mener det kan være en parallell mellom nedgangen i utbetalte personskadeerstatninger og økt bruk av triks fra selskapenes side.

Nedgang

Etter en årrekke med eksplosiv vekst i personskadeerstatninger, har det de siste åra vært en markert nedgang i utbetalingene. Hvert år blir det meldt om mer enn 14 000 personskader i Norge, men ferske tall publisert i Aftenposten viser at ofrene koster forsikringsselskapene stadig mindre.

I 1992- 93 utgjorde personskadeerstatningene 1,7 milliarder kroner. For 1997 ser erstatningene ut til å bli en milliard.

<B>LEI AV UKULTUR:</B> - Jeg råder deg til å sjekke at ingen av disse triksene blir brukt mot deg, sier advokat Lars Olav Skårberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer