Angrepet på Kongressen i USA:

Advarer mot Trump-fjerning

Etter angrepet på Kongressen har mange aktører tatt til orde for å avsette USAs president Donald Trump, selv om han bare har noen dager igjen i Det hvite hus.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare to ganger i historien har Kongressen i USA blitt angrepet, beleiret og de folkevalgte fordrevet. Den 24. august 1814 marsjerte britene mot Washington D.C. og angrep og brant ned både Kongressbygningen og Det hvite hus.

Onsdag denne uka, 6. januar 2021, var det ekstremistiske tilhengere av USAs president Donald Trump som marsjerte mot Capitol Hill og beleiret verdens mest ikoniske lovgivende forsamling.

Hendelsen lamslo Washington D.C., sjokkerte hele USA og rystet en hel verden.

Vil avsette Trump

USAs president Trump ble umiddelbart anklaget for å ha ansporet til raseriet og kaoset som førte til angrepet, ved å spre utallige usannheter og konspirasjonsteorier om høstens presidentvalg.

Derfor har en lang rekke sentrale aktører i USA tatt til orde for å avsette Trump før han uansett går av 20. januar, blant dem fagforeninger, aviser, tidligere Trump-ansatte og en lang rekke demokrater.

Det kan gjøres på to måter:

  • Et flertall av Trumps regjering kan vende seg mot ham og benytte det 25. grunnlovstillegget til å midlertidig avsette presidenten.
  • Kongressen kan stille Trump for riksrett, og ved en fellende dom avsette presidenten.

Diskuterte Trump-fjerning

Allerede samme kveld angrepet på Kongressen fant sted, ble det rapportert at Trumps regjering hadde innledende diskusjoner om å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget mot ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer