Advarer mot «tyttebærpoliti»

André Oktay Dahl truer med å gi seg.

TRUER MED Å GÅ: André Oktay Dahl frykter landsmøtet vil gå inn for lokalpoliti. Foto: Scanpix
TRUER MED Å GÅ: André Oktay Dahl frykter landsmøtet vil gå inn for lokalpoliti. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):
- Da bryter vi ned politiets mulighet til å etterforske og får et «tyttebærpoliti» til å lempe fyll. Det er det verste forslaget dette landsmøtet kan vedta. Gjør de det, går jeg av som justispolitiker, sa Dahl på et seminar om politi og overvåking under Høyres landsmøte i formiddag.

- Svekker kvaliteten
Høyres programkomité går inn for at det etableres et lokalpoliti som kan ivareta ro og orden basert på kommunenes ordensreglement. Men Oktay Dahl har lite til overs for forslaget fra partifellene om å la et kommunalt politi få ansvar for å takle visse typer kriminalitet.

- Vi løser ikke problemene med for få politifolk med fikse løsninger. Vi trenger politi med treårig høgskole og den refleksjon og kunnskap som trengs for å fylle oppgaven. Jeg skjønner intensjonen, og Oslo Høyre-forslaget er et rop om hjelp. Men et slikt system vil svekke kvaliteten på politiet. Man må heller bruke politireserven til å løse problemene i Oslo, sier Dahl til Dagbladet.

Politikritikk
Også leder av Politiets Fellesorganisasjon Arne S. Johannesen advarer mot forslaget.

- Det er et håpløst forslag. De fleste landene som har hatt flere typer politi, er i ferd med å gå bort fra det for det betyr et mindre effektivt politi, sier Johannesen.

Tilhengerne, særlig fra Oslo, viser til at politiet ikke prioriterer ro og orden, med den følge at flere kommuner begynner å leie inn private vaktselskaper.

Men det er en stor dissens med Høyre-leder Erna Solberg i spissen.Hun vil ha et nasjonalt og enhetlig politi, og mener kommunalt ordenspoliti vil uthule dette