Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu

Myndighetenes praksis med å gi Tamiflu reseptfritt til pasienter som ikke er influensatestet er for liberal, mener professor.

RESEPTFRITT: Steinar Westin advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RESEPTFRITT: Steinar Westin advarer mot ukritisk bruk av Tamiflu. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Lege og professor Steinar Westin mener myndighetenes praksis med å gi Tamiflu reseptfritt til pasienter som ikke er influensatestet, er for liberal.


- Det vi som leger ser nå er at folk knasker Tamiflu bare de har litt hoste. Det blir helt feil. Skal man ta Tamiflu, så må man i hvert fall være sikker på at man har de klassiske influensasymptomene som kroppssmerter og feber, sier Steinar Westin til Adresseavisen.

Mens Tamiflu tidligere har vært reseptbelagt, endret helsemyndighetene 5. november praksis, slik at en farmasøyt i apotek kunne skrive ut medisinen. Helsemyndighetene anbefaler bruk av Tamiflu så tidlig som mulig i sykdomsforløpet og senest innen 48 timer etter at symptomene melder seg.

Westin, som er professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, NTNU, er enig i oppfordringen om at hele befolkningen skal ta vaksine, men i oppfordringen om bruk av Tamiflu mener han myndighetene går for langt.

- Det er viktig å være klar over at dette er et legemiddel med sterke bivirkninger. Jeg mener det blir galt å oppfordre folk til å ta dette ukritisk. De burde ha vært sjekket først, mener han.

De vanligste bivirkningene er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og hodepine.

Ifølge Apotekerforeningen skaffet 167.000 pasienter seg en pakke Tamiflu de første elleve dagene etter reseptfritaket. Nå har interessen avtatt og apotekene blir ikke lenger nedrent av kunder som vil ha medisinen.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media