FARLIG SNARVEI: Flere steder i Oslo-marka er isen nå så usikker at det kan være svært farlig å bevege seg på den. MMS-foto: Line Brustad / Dagbladet
FARLIG SNARVEI: Flere steder i Oslo-marka er isen nå så usikker at det kan være svært farlig å bevege seg på den. MMS-foto: Line Brustad / DagbladetVis mer

Advarer mot usikker is: - Ikke gjør dette

Ingen trygg snarvei over islagte vann i Oslo-marka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden skiføret ikke er det aller beste alle steder i Nordmarka i påsken, kan det være fristende å stave seg over et bare delvis islagt tjern, framfor å ta beina fatt - slik som mannen på bildet gjorde på Sognsvann i Oslo før i dag.

Men det er slettes ingen god idé. Det mener beredskapsansvarlig André Sørlie ved Norske Redningshunders avdeling for Oslo, Asker og Bærum.

- Å gå på isen nå er noe vi vil advare mot, sier Sørlie til Dagbladet.

- Veldig forsiktig - Isen kan virke trygg ett sted man tester den, men er det kanskje ikke overalt. I tillegg smelter isen når det er plussgrader og varmt, som nå. Jeg ville generelt vært veldig forsiktig med å bevege meg på is nå, fortsetter han.

- Er det noen steder i Oslo-marka det er trygt å gå på islagte vann nå?

SKIFØRE: På Frognerseteren i Oslo er det fortsatt godt med snø, og fine skiforhold. Dette bildet er fra i går. MMS-foto: Øystein Andersen / Dagbladet
SKIFØRE: På Frognerseteren i Oslo er det fortsatt godt med snø, og fine skiforhold. Dette bildet er fra i går. MMS-foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

- Det kjenner ikke jeg til, sier Sørlie.

Isen smelter Operasjonsleder Tor Gulbrandsen ved Oslo politidistrikt sier det får være opp til den enkelte om vedkommende vil gå på ski eller beina på islagte vann.

- Men vi går inn i ei årstid nå der isen smelter, påpeker han.

Så vidt ham bekjent har det ikke vært noen ulykker i distriktet i år der personer har gått gjennom isen.

- Men jeg ser ikke bort ifra at det vil komme noen slike meldinger i de kommende ukene, sier operasjonslederen.

Ta kontakt Om man ser noen som beveger seg ute på usikker is, kan man gjerne ta kontakt med vedkommende, ifølge Gulbrandsen.

- Er man bekymra, er det ikke noe i veien for å ta kontakt og spørre vedkommende om han eller hun er klar over hva de gjør. Om man er vitne til at noen går gjennom isen må man kontakte politi, brann- eller helsepersonell. Deretter bør man forsøke å hjelpe personen i vannet, sier han.

- Man kan gjerne bruke et tau eller en pinne og forsøke å komme langt ut med disse. Man bør ikke gå ut på isen selv, for når noen allerede har gått gjennom, vet man jo at den er usikker, tilføyer Sørlie i Norske Redningshunder.