Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dekkskifte

Advarer mot usynlig is på veier i høstsol

Høstens første veisalting på Østlandet - vinterdekk er sjåførens ansvar, påminner Vegtrafikksentralen.

VAKKER SØNDAGSMORGEN på fylkesvei 569 på Flermoberget i Trysil. Men trafikkanter skal ikke være sikre på at veibanen er så tørr og fin som den ser ut til, påminner Vegtrafikksentralen. Foto: Webkamera Statens vegvesen.
VAKKER SØNDAGSMORGEN på fylkesvei 569 på Flermoberget i Trysil. Men trafikkanter skal ikke være sikre på at veibanen er så tørr og fin som den ser ut til, påminner Vegtrafikksentralen. Foto: Webkamera Statens vegvesen. Vis mer

Selv om veibanen ser grå og tørr ut og sola viser seg fram aldri så mye - det ER glatte veipartier mange steder i Sør-Norge.

Særlig nattestid og mellom klokka 06 og 08 før sola får tak. Og like gjerne i lavlandet som i høyden.

- Konklusjonen er klar: sjekk vær og temperatur dit du skal kjøre, og legg om til vinterdekk hvis du er det minste i tvil. Det er ditt ansvar som sjåfør at bilen er riktig skodd, påminner trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen i Vegtrafikksentralen Øst.

Her kan du sjekke vær og temperatur dit du skal kjøre.

Den usynlige isen

I morgentimene søndag maner Vegtrafikksentralen spesielt til forsiktighet langs vann og i skyggepartier.

- Veibanen ser tørr og bar ut, men det kan være tynn is mange steder. Det er ekstra grunn til å være forsiktig på strekninger mellom Hedmark og Trøndelag resten av helgen, særlig riksvei 3 og fylkesvei 29 og 30, sier trafikkoperatøren.

Selv måtte hun skrape is på bilruta i det fine tørrværet i Oslo-området. Gradestokken viste - 3 like før klokka 06 da hun kjørte på jobb.

Og ved Lørenskog stasjon (160 meter over havet) ble veien stengt en periode tidlig på natta på grunn av veifarende som hadde mistet grepet på tilsynelatende tørr, men glatt veibane. Da startet saltesesongen der.

Nattefrost ved kysten

Først om nattefrost og glatte veier i Sør-Norge som SER tørre ut.

Her et utvalg nattefrosttemperatur i Sør-Norge målt ved 06-tiden lørdag morgen: Melsom, Vestfold - 0,9 (26 meter over havet), Hamar, Hedmark - 2,1 (målestasjon 221 meter), Trysil, Hedmark - 3,7 (360 meter), Folldal, Hedmark - 13, Grotli, Oppland - 13,9 (872 meter).

Ved flere målepunkter var det enda kaldere på samme tid søndag, blant annet på Grotli - 15,5, Trysil -7,1 og Hamar - 3,6.

Kongsberg hadde - 3,6 og Lillehammer - 4. Det var fortsatt kjølig på Vestfold-kysten: Melsom hadde - 0,6.

- Det er klarværet som gjør at det blir så markante temperatur-forskjeller mellom natt/tidlig morgen og dagen. Det er ingen skyer som demper varme og kulde til og fra bakken, forklarer vakthavende Geir Ottar Fagerlid

Høstferie-skifte

Det er stor trafikk både i lavlandet og høyere opp denne helgen. Noen drar hjem etter høstferie, andre starter høstferien.

Her er oversikten over hvilke fylker som har høstferie når - det er fylkesmennene som setter opp «terminlisten».

På tross av finvær i Sør-Norge, har Vegstrafikksentralen Øst fått mange meldinger fra entreprenører i lavere strøk om glatte veipartier, særlig i Hedmark og Oppland.

- På riksvei 3 mellom Koppang (350 meter over havet) og Tynset (500 meter) har strøbiler vært ute og saltet i morgen timene lørdag på grunn av is i kjørebanen, opplyser trafikkoperatør Christofa Key-Nilsen.

Landet er i hovedsak todelt i værhold denne helgen: tørt og kaldt om natta i Sør-Norge - mildere og bygevær i Nord-Norge med snøfall helt ned i 200 - 400 meters høyde.

Været snur mandag kveld

Fra mandag kveld og tirsdag snur det tvert rundt. Nord-Norge får finvær og opphold med vinden som snur fra øst.

Sør-Norge får høyere temperaturer, særlig om natta. Med på kjøpet kommer bygevær, gjerne regn, i flere dager.

MYE SNØ: Det kom 15 cm snø i Buskerud og Telemark nå sist torsdag - og det helt ned i 200 meters høyde over havet. Det skapte kaos på veiene. Video: Rico Rasmussen Vis mer

- Vi kan ikke se snøvær i lavlandet så langt prognosene viser, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Det blir snø i høydene, men neppe under 500 meters høyde den første tiden, kompletterer kollega Rafael Escobar Løvdahl.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling