LO-topper i Oslo:

Advarer mot Venstre

MDGs Venstre-flørt før byrådsforhandlingene i Oslo utløser skarpe advarsler fra de mektige LO-forbundene Fagforbundet og Fellesforbundet.

HVEM SKAL MED? Byrådskammeratene Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Inga Marte Thorkildsen (SV) trenger støtte i bystyret for å sikre flertall. Etter fire år med samarbeidsavtale med Rødt, har MDG invitert Venstre til samtaler. Foto: NTB scanpix
HVEM SKAL MED? Byrådskammeratene Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Berg (MDG) og Inga Marte Thorkildsen (SV) trenger støtte i bystyret for å sikre flertall. Etter fire år med samarbeidsavtale med Rødt, har MDG invitert Venstre til samtaler. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det vekker oppsikt at MDG har invitert Venstre til samtaler før byrådspartiene Ap, MDG og SV starter sine forhandlinger fredag denne uka.

Byrådet har de siste fire åra hatt en samarbeidsavtale med Rødt, og vil også i neste periode trenge minst tre stemmer for å sikre seg flertall i bystyret.

Rødt og Venstre har begge fire mandater i det nyvalgte bystyret, og det rødgrønne byrådet har derfor mulighet til å danne flertall med begge alternativene.

– Prematurt

– Venstre har vist fagforeningsfiendtlige holdninger på nasjonalt plan. Det er klart vi er skeptiske til å dra de inn i et samarbeid med byrådet. I hvert fall uten klare signaler om at de har tenkt å endre framtoning, sier Vidar Evje som er første nestleder i Fagforbundet i Oslo til Dagbladet.

Han stiller spørsmål ved om MDG virkelig mener alvor med å sette seg ned med Venstre:

– Det virker veldig prematurt å dra inn Venstre allerede før byrådsforhandlingene har startet. Jeg har en mistanke om at dette handler om posisjonering før forhandlingene med Ap og SV, mer enn at det er snakk om et brennende ønske om å få Venstre inn i et byråd, sier Evje.

Minner om råd

Petter Vellessen, som leder Fellesforbundet avdeling 603, Oslo Bygningsarbeiderforening, advarer også mot Venstre-flørten.

KRITISK: Carl I. Hagen er kritisk til Abid Rajas utspill om «brun retorikk». Video og reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

– Jeg mener at Venstre på nasjonalt plan har vært et av de mest fagforeningsfiendtlige og liberalistiske partiene vi har. Det vil dreie byrådet til høyre i forhold til hva det er i dag, og det synes jeg ikke er positivt, sier han til Dagbladet.

Begge fagforeningstoppene minner om at de før valget anbefalte sine medlemmer å stemme på et av byrådspartiene eller på Rødt.

– Det var en lang diskusjon i LO i Oslo før vi falt ned på det rådet. Det var ikke under forutsetning at de skulle legge seg med Venstre. Hadde vi visst det, ville situasjonen blitt en annen, understreker Vellessen.

Forstår ikke overraskelsen

Gruppeleder for MDG i Oslo Einar Wilhelmsen, forstår ikke hvordan noen kan bli overrasket over at de snakker med Venstre.

- Vi har i hele valgkampen sagt at vi går til valg på fortsatt byråd med AP og SV, men vi har aldri låst oss til hvilket støtteparti vi vil ha. Vi har tvert imot vært tydelig på at vi ønsker å snakke med alle som støtter det grønne prosjektet i Oslo. Det er vanskelig å se hvordan noen kan bli overrasket over dette, sier han til Dagbladet.

Han minner om at situasjonen i Norges nest største by, Bergen:

- Nå må vi jo første høre hva Venstre har å si. Men i Bergen samarbeider jo Venstre allerede med de rødgrønne, og de har også gjort det i Trondheim, sammen med oss i De Grønne.

Irritasjon over Rødt

Det er ingen hemmelighet at det til tider har knirket i byrådets samarbeid med Rødt de siste fire åra.

Flere problematiske sider trekkes fram av MDG-politikere Dagbladet har snakket med: Rødt er mot bompenger, og stemte derfor ned Oslopakke 3. Venstre trekkes fram som et bedre miljø- og klimaparti som står nærmere MDG.

Rødt truet også med mistillit mot byrådet og Lan Marie Berg etter Veireno-saken, noe som ikke er glemt i MDG.

I tillegg har Rødt varslet at de i neste periode vil søke andre flertall i bystyret, og det pekes på at de i høst skapte problemer for byrådet da revidert budsjett skulle vedtas i bystyret.

Kaster ikke nøkkelen

– Rødt har stilt seg i en god forhandlingsposisjon ved ikke å ville ta styringsansvar. Men jeg er ganske sikker på at byrådet med Raymond Johansen i spissen vil forsøke å få til en avtale, for det har gitt god og stødig politikk i fire år, mener Fagforbundets Vidar Evje.

Han vil likevel ikke lukke døra, låse og kaste nøkkelen:

– Dersom Rødt av en eller annen grunn skulle finne ut at de ikke ønsker en ny samarbeidsavtale, men ta det fra sak til sak, så er det naturlig at byrådspartiene sonderer med Venstre. Da kan det bli et handlingsrom den veien, uten at det nødvendigvis blir enklere, sier Evje.

Åpnet for skifte

MDGs invitasjon til Venstre kommer etter at Venstres listetopp Hallstein Bjercke åpnet for at partiet kan skfite side i politikken i et intervju med DN.

– Dette er et lite jordskjelv. Dette skaper en helt ny situasjon. Det synes vi er riktig å gå inn i og få kartlagt ordentlig, sier MDGs leder i Oslo, Einar Wilhelmsen til Aftenposten.

SV har på sin side gjort det klart at de helst vil fortsette samarbeidet med Rødt.

- Vi har samarbeidet godt med Rødt i denne perioden og ønsker å fortsette med det, skriver gruppeleder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll i en SMS til Dagbladet.

Arbeiderpartiet har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

LAN: MDGs frontfigur i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fikk flest personstemmer i valget i hovedstaden. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer