Advarer mot verdenskrig

En iskald vinter i Nord-Korea tar livet av mange av de svakeste i befolkningen. Høy temperatur er det bare på tordentalene som kommer fra regimet i hovedstaden Pyongyang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«En ny Korea-krig vil til slutt føre til en 3. verdenskrig,» heter det blant annet i en advarsel Nord-Korea har sendt ut for å advare mot en amerikansk militæraksjon mot landet.

Etter at Nord-Korea i går trakk seg fra Ikkespredningsavtalen om atomvåpen, har reaksjonene vært sterke fra mange land.

Bekymring

I går snakket president George W. Bush med Kinas statsminister Jiang Zemin om saken på telefon. De var enige om at Nord-Koreas beslutning om å trekke seg fra atomavtalen er til bekymring for hele verdenssamfunnet.

Både Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Norge, Sverige, Japan, Kina, Australia, Filippinene og Sør-Korea ga i går uttrykk for samme det samme. Britene mente at FNs sikkerhetsråd nå må diskutere saken.

Katastrofe

USA forlanger at Nord-Korea stanser alle forsøk på å utvikle atomvåpen.

Nord-Korea på sin side hevder at de ikke planlegger å produsere atomvåpen, og at atomreaktorene i landet utelukkende skal brukes til å produsere elektrisitet. Stopp i leveransene av fyringsolje fra USA er en katastrofe for det energifattige landet.

- Det er beinkaldt i Nord-Korea på denne tida av året. Jeg har selv vært der de to siste åra i januar, og da har gradestokken krøpet ned til 27 minusgrader. Landet har liten tilgang på energi fra før, og det er særlig barn og svake mennesker som fryser i hjel når landet ikke får fyringsolje, sier generalsekretær Rune Hersvik i Worldview Rights.

Iskulde

- Når det er 27 minusgrader ute, er det like kaldt inne i de fleste hjem i Nord-Korea. Mange har bare strøm en time i døgnet. Folk på landsbygda har det verst, sier Torben Henriksen i Norges Røde Kors. Han var i Nord-Korea i oktober i fjor og kunne observere at enormt gap mellom mengden mat FN-organisasjonen World Food Program (WFO) har budsjettert med, og det som er kommet inn i landet. En av årsakene er at USA og Japan har trukket tilbake sin økonomiske hjelp.

Underernært

- Det er ikke hungersnød, men befolkningen har liten tilgang på mat og er underernært. Helseinstitusjonene har også like mange kuldegrader inne som ute nå, og vinterkulda vil vare i flere måneder. Fordi mange helseinstitusjoner er så kalde, blir folk værende hjemme med de konsekvenser det har, sier Torben Henriksen. Norges Røde Kors bidrar med kull til oppvarming av 49 helseinstitusjoner.

Rune Hersvik i Worldview Rights sammenlikner situasjonen i Nord-Korea med situasjonen i Irak. Sivilbefolkningen er den lidende part i det storpolitiske spillet. Og begge landene har eneherskere som bruker folket sitt i det kyniske spillet.

Desperat alene

- Nord-Korea har mistet sine tette bånd til de gamle allierte i Øst-Europa, Russland og Kina og er i større grad overlatt til seg selv, sier Hersvik.

Han legger vekt på at nordkoreanerne aldri har glemt at tre millioner mennesker ble drept under Korea-krigen i begynnelsen av 50-åra, og at folket nå både er redde for å fryse i hjelp og å bli bombet av amerikanerne på nytt.

Nord-Korea har ikke svart på et forslag fra Bush-administrasjonen om å delta i samtaler sammen med Sør-Korea. I stedet har Nord-Koreas offisielle radiostasjon gjentatt landets krav om at USA undertegner en ikkeangrepsavtale med Nord-Korea.

KALDT: Vinteren er kald i Nord-Korea for vaktene på grensa mot Sør-Korea, men aller kaldest er det på landsbygda hvor mange har strøm bare en time hver dag.