ADVARER: Anders Tegnell advarer mot bruk av vifter for å unngå videre spredning av coronaviruset. Foto: AFP
ADVARER: Anders Tegnell advarer mot bruk av vifter for å unngå videre spredning av coronaviruset. Foto: AFP Vis mer

Frykter smitte:

Advarer mot vifter på gamlehjem

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell advarer mot bruk av vifter i varmen. Han hevder at vifter kan bidra til å spre viruset i sommervarmen.

Publisert

Midt under pandemien er det meldt om skyhøye temperaturer over store deler av Skandinavia. Folkehelsemyndighetene i Sverige har i den anledning gått ut og advart mot bruk av vifter på gamlehjem for å unngå spredning av coronaviruset. Dette skriver svenske Expressen.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Frykter superspredere

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell sier til svenske Dagens Nyheter at man enda ikke vet i hvilken grad vifter kan bidra til videre smitte, men frykter at de kan fungere som superspredere.

Beboerne på eldrehjem er en spesielt utsatt del av befolkningen, og derfor ønsker folkehelsemyndighetene andre løsninger på varmeproblemet.

- Alt dette krever langsiktig planlegging og det er viktig å tenke rimelig. Er det meldt om coronasmitte på et gamlehjem, så burde man unngå vifter, sier Tegnell til Dagens Nyheter.

Tegnell påpeker at det er spesielt viktig å unngå vifter i fellesområdene.

Det er besøksforbud på sykehjem i Sverige, og den 15. juni ble forbudet forlenget til å vare til 31. august.

Mangler beredskapsplaner

Myndighetenes data viser at 15 prosent av kommunene i Sverige mangler en beredskapsplan ved høye temperaturer hos eldre, og i 2018 skal storinnkjøp av vifter ha vært et av tiltakene som ble gjort.

Tidligere i dag uttalte Tegnell under en pressekonferanse at folk har blitt dårligere til å overholde myndighetenes råd for å unngå smitte i Sverige. Per tirsdag har det totalt blitt registrert 60 837 smittetilfeller i landet, og 5 161 dødsfall.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer