Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer mot vulkansk tsunami

Flere titusen er evakuert etter søndagens vulkanutbrudd på Filippinene. Norske Kim Strande er en av mange som er askefast i Metro Manila.

VULKANSK LYN: Video fra Filippinene viser at utbruddet produserte sjeldent vulkansk lyn. Video: Sotiri Dimpinoudis / Twitter Vis mer

Flere titusen er evakuert fra områdene rund Taal-vulkanen, som hadde utbrudd søndag. Utbruddet skal ha produsert vulkansk lyn, et ekstremt sjeldent fenomen hvor statisk elektrisitet oppstår i asken:

Askepartiklene kolliderer med en så stor kraft at de blir elektrisk ladd.

Vulkansk lyn ved Taal-vulkanen. Foto: Sotiri Dimpinoudis / Twitter
Vulkansk lyn ved Taal-vulkanen. Foto: Sotiri Dimpinoudis / Twitter Vis mer

Flytrafikken innstilt

Taal-vulkanen, som ligger på ei øy i en innsjø 66 kilometer sør for Filippinenes hovedstad Manila, spyttet søndag damp og aske 1 kilometer opp i lufta.

Det filippinske instituttet for vulkanologi og seismologi (Phivolcs) har advart mot at et nytt, eksplosivt utbrudd kan skape en vulkansk tsunami.

Det kan skje hvis utbruddet blåser av toppen av fjellet, slik at fjellmassene som havner i sjøen skaper en tsunamibølge.

Taal-vulkanen er en av landets mest aktive, og Phivolcs har samtidig hevet farenivået for et nytt utbrudd til fire av fem.

EVAKUERER: En beboer gjør seg klar til å evakuere byen Tagaytay utenfor Manila. Foto: Aaron Favila / AP Photo / NTB Scanpix
EVAKUERER: En beboer gjør seg klar til å evakuere byen Tagaytay utenfor Manila. Foto: Aaron Favila / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Så langt er det ikke meldt om skader, men flytrafikken er innstilt, og askeskyen har nådd flere byer i området.

Askefast i Manila

Norske Kim Strande er i Metro Manila - storområdet som inkluderer hovedstadsbyen Manila - og kommer seg ingen sted.

- Vulkansk aske kan være farlig, selv aircondition er anbefalt å ikke ta i bruk nå. Skikkelig maske er anbefalt om man skal bevege seg utendørs. Jeg har enda ikke sett noe tegn til aske i Metro Manila, men det er vel bare spørsmål om tid, sier han til Dagbladet.

Han forteller at folk i gatene går med maske - ham selv inkludert - og at de som ikke har bruker T-skjorter.

- Ifølge lokalbefolkningen kan det ta et par dager før asken har lagt seg. Deretter regner jeg med de fleste fly blir fullbooket ganske raskt, så jeg kan ende opp med å bli her en del lenger, sier Strande.

- Jeg ser at skolen og offentlige jobber stenges fra i morgen av, bedrifter oppfordres til det samme. Selv skulle jeg kommet meg hjem på jobb, og min søster på skole. Det skaper litt utfordringer, men det er lite vi kan gjøre med det nå, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media