STORE MENGDER VANN: I natt vil det komme store mengder vann på Vestlandet. Vannet vil komme i løpet av kort tid. Foto: Meteorologene
STORE MENGDER VANN: I natt vil det komme store mengder vann på Vestlandet. Vannet vil komme i løpet av kort tid. Foto: MeteorologeneVis mer

Advarer: Nå kommer det store mengder nedbør

Meteorologen venter store mengder nedbør og liten til full storm: - Folk bør binde fast gjenstander og båter. Greiner kan knekke og trær kan falle.

- Det kan være lurt å rydde kjellere, sier statsmeteorolog Hanne Beate Skattør til Dagbladet.

Store nedbørsmengder er nemlig varslet på Vestlandet og meteorologene har sendt ut farevarsel for tirsdag kveld og onsdag.

- Vi sender ut farevarsel når det potensielt kan bli skade som følge av vær, sier Skattør.

Ifølge farevarselet til Yr ventes også liten til full storm fra tirsdag kveld til onsdag formiddag.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om liten til full storm i Trøndelag og Helgeland på onsdag, med vindkast opp mot 35 meter i sekundet.

Stormen vil ifølge Meteorologisk institutt være sterkest onsdag formiddag, for så å minke utover kvelden.

Det er også ventet jordskredfare gult nivå på Vestlandet, Trøndelag og Helgeland grunnet av store mengder nedbør. Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Faren ventes å minke i løpet av onsdagen.

Fare for overvann

Ifølge Skattør kommer det mye regn i løpet av kort tid.

- I Rogaland og Hordaland vil det komme mellom 40 og 60 millimeter på seks timer. I Sogn og Fjordane vil det komme mellom 25 og 50 millimeter. Regnet vil komme i natt. Vestlandet får mye intensivt regn som bakken ikke rekker å absorbere, sier Skattør.

Regnet kommer som følge av varm og fuktig luft fra vest.

- Det er mye vann som skal ned. Det kan bli overvann. På steder der det er asfalt vil det legge seg vann oppå. Vannet kan også finne veien til kjellere. Det kan være fint å rydde i stikkrenner der vannet skal renne av, råder hun.

Også Nordland er utsatt for store mengder nedbør, men her vil nedbøren komme over lengre tid.

Kraftige vindkast

- I Nordland vil det komme mellom 80-100 millimeter, men dette vil komme i løpet av 24 timer. Dette vil avta i løpet av i morgen kveld, sier hun.

Akkurat nå regner det mest intenst i Trøndelag, men regnet har også startet i Nordland.

Ifølge meteorologen bør folk forberede seg på sterk vind.

- I Trøndelag, Nordland og sør på Helgelandskysten blir det mest vind i morgen. Det kommer kraftige vindkast. Folk bør binde fast gjenstander og båter. Greiner kan knekke og trær kan falle. På kysten kan det bli liten og opp til full storm fra Sørvest, sier Skattør.

SIKRING: På Hankø Marina blir båter sikret før uværet virkelig bryter løs. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer