Jens Stoltenberg urolig for pandemiberedskapen

Advarer Nato mot avhengighet

Nato-landene hadde for dårlig beredskap da coronaviruset slo til. For framtida må de være bedre rustet med mat, medisiner, ha bedre kapasitet i helsevesenet og trygg infrastruktur. Hvis ikke, truer det vår sikkerhet, advarer Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

I CORONAENS TID: NATO-sjef Jens Stoltenbergs hverdag er også preget av pandemien. Vanligvis reiser han hver uke til et eller flere medlemsland, men i høst har han bare vært på besøk i Istanbul og i Aten, som var i konflikt, og en svipptur til Berlin. Foto: Petros Giannakouris/AP
I CORONAENS TID: NATO-sjef Jens Stoltenbergs hverdag er også preget av pandemien. Vanligvis reiser han hver uke til et eller flere medlemsland, men i høst har han bare vært på besøk i Istanbul og i Aten, som var i konflikt, og en svipptur til Berlin. Foto: Petros Giannakouris/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dette eksklusive intervjuet med Dagbladet maner Stoltenberg medlemslandene til å være på vakt mot den militære og økonomiske stormakten Kina.

Han mener pandemien blant annet har avdekket for stor avhengighet av Kina for leveranser av samfunnskritisk utstyr.

- Natos mål gjennom hele covid-19-pandemien har vært å unngå at helsekrisa blir en sikkerhetskrise, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Mer uforutsigbart

Når han forlater jobben om to år, ønsker han å etterlate et militært og politisk sterkere Nato, rustet mot ulike typer kriser og trusler.

Prosjektet Nato 2030 skal drøftes på utenriksministermøtet i desember, og blir en hovedsak på Nato-toppmøtet neste år.

Som en del av prosjektet ser Nato på hvordan medlemslandene kan bli bedre forberedt på å håndtere ulike kriser. De jobber også med retningslinjer som krever at hvert medlemsland tar større kontroll over egne forsynings- og kommunikasjonslinjer.

- Covid-19-pandemien har vist at verden er mer uforutsigbar enn noen gang. Vi vet ikke hvor neste krise kommer, sier Stoltenberg.

Har gitt krisehjelp

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer