Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer nordmenn i utlandet

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) ber nordmenn i utlandet være ekstra observante på hvor de ferdes. Les politikernes reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en improvisert pressekonferanse i resepsjonen til SAS-hotellet på Bryggen i Bergen kommenterte statsministeren truslene mot Norge fra al-Qaida-toppen Ayman al-Zawahri.

- Vi tar truslene alvorlig og har informert norske ambassader, næringsliv og borgere i de aktuelle landene, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Han er litt overrasket over at Norge har havnet i selskap med USA, Storbritannia og Australia over mulige terrormål, men vil ikke spekulere i årsaken til dette.

- Kan ditt besøk hos USAs president George W. Bush ha hatt betydning?

- Det har jeg vanskelig for å tro, sier Bondevik.

- Kan mulla Krekar-saken ha hatt betydning?

- Som sagt, mulige årsaker vil jeg ikke spekulere i, sier Bondevik.

Statsministeren understreker at Norge har nødvendig beredskap både rundt utenlandske ambassader i Norge og rundt norske ambassader i utlandet.

Ifølge Bondevik er ikke sikkerhetstiltakene styrket rundt ham selv.

- De tiltak som er nødvendige, er rundt meg, sier Bondevik.

- Skjerper dere beredskapen nå?

- Helt siden 11. september 2001 har vi utarbeidet trusselvurderinger og beredskap, også i samarbeid med utenlandske tjenester, sier statsministeren.

Tilbakeholden Norske myndigheter jobber nå iherdig med å få en endelig bekreftelse på at det faktisk var Osama bin-Ladens nestkommanderende som oppfordret muslimer verden over til angrep på norske mål. Statsministeren ønsker derfor å være tilbakeholden med sine kommentarer til terrortrusselen.

- Det er justisminister Odd Einar Dørum (V) som håndterer dette, sier informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor.

Justisministeren fikk høre om truslene i ettermiddag. Han satt da i gruppemøte i Stortinget, og avbrøt møtet for å bli orientert nærmere. Ansatte i departementet ble umiddelbart satt i arbeid for å kartlegge situasjonen.

- Vi har hatt et møte med de berørte departementer og tjenester. De gjennomgår nå truslene for å så godt som mulig få tak i det som ligger bak og hvordan vi skal oppfatte det, sier Dørum til TV 2.

Foreløpig vil ikke norske myndigheter øke det generelle sikkerhetsnivået.

- Vi har allerede et tett sikkerhetssamarbeid med andre land i kampen mot terror, og det vil vi selvfølgelig fortsette med. Vi har også sikkerhetstiltak som allerede er iverksatt, for eksempel i forhold til utsatte ambassader. Disse vil vi selvsagt opprettholde, opplyser Dørum.

Justisministeren vil ikke spesifikt kommentere om terrortrusselen vil få følger for det norske kongeparets besøk i Belgia.

Ap-leder Jens Stoltenberg har tillit til at norske myndigher vil gjøre det nødvendinge for å beskytte norske borgere og interesser mot eventuelle terroranslag.

- Vi må raskt få klarhet i om dette virkelig er trusler fra al-Qaida. Vi forutsetter at regjeringen og de myndighetene som har ansvaret i en slik situasjon, iverksetter nødvendige tiltak for å beskytte norske borgere og interesser. Vi har full tillit til at de vil gjøre det som er nødvendig, sier Stoltenberg i en kommentar til NTB.

Oppgave for UD

Ifølge Kåre Willoch, som ledet arbeidet i sårbarhetsutvalget som vurderte norsk beredskap ved sabotasje, terrorisme og kriminalitet, er det vertslandets oppgave å sikre norske ambassader.

- I den grad norske myndigheter kan gjøre noe med sikkerheten ved norske ambassader, må det være en oppgave for Utenriksdepartementet, sier Willoch til NTB.

Han vil ikke kommentere truslene som skal være fremsatt.

Må bevare roen

SV-leder Kristin Halvorsen regner med at regjeringen informerer Stortinget om terrortrusselen.

- Det er grunn til å ta denne trusselen fra al-Qaida på alvor, men det er også viktig å bevare roen. Denne trusselen må ikke skape motsetninger mellom muslimer i Norge og majoriteten. Al-Qaida er en liten, ekstrem gruppe med minimal støtte, understreker Kristin Halvorsen overfor NTB.

Hun påpeker at en vesentlig del av terror er å gjøre folk redde.

- Vi har visst siden 11. september at også norske interesser kunne risikere angrep. Jeg regner med at regjeringen vil informere Stortinget om terrortrusselen, sier SV-lederen til NTB.

AP-LEDER JENS STOLTENBERG: - Stoler på myndighetene.
JUSTISMINISTER ODD EINAR DØRUM: - Viktig å være føre var.
<B>STATSMINISTER KJELL MAGNE BONDEVIK:</B> - Vi tar truslene alvorlig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media