Regjeringen tillater forskningstokt

Advarer Norge mot russisk tokt

Norge har gitt Russland tillatelse til å gjennomføre en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen. Dette advarer forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Sjøkrigsskolen sterkt imot – kort tid etter at hun advarte mot Norges unntak for russiske fiskefartøy i havneforbudet.

PÅ TOKT: Fram til 22. oktober får Russland gjennomføre en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen med dette forskningsfartøyet, «Akademik Sergey Vavilov». Her fra en ekspedisjon i Antarktis i 2013. Foto: Global Warming Images / REC / NTB
PÅ TOKT: Fram til 22. oktober får Russland gjennomføre en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen med dette forskningsfartøyet, «Akademik Sergey Vavilov». Her fra en ekspedisjon i Antarktis i 2013. Foto: Global Warming Images / REC / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen i Norge tillater at Russland gjennomfører en forskningstokt på den norske kontinentalsokkelen med forskningsfartøyet «Akademik Sergey Vavilov», som tilhører Shirshov-instituttet i Moskva. Tillatelsen gjelder for perioden 26. august til 22. oktober 2022. Det viser dokumenter som Dagbladet har fått innsyn i.

Forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen opplever det som nokså spesielt.

- Her forstår man tydeligvis ikke hvilken trussel man står overfor. Akademik-klassen er i praksis en samlebetegnelse for en rekke russiske fartøystyper som de fleste Nato-land velger å vokte seg for. Flere av disse er tilknyttet marinen eller Generalstabens egen «havforskningsdivisjon», mens andre er sivilt organisert, sier Kvam til Dagbladet og fortsetter:

- Utseende og utstyr om bord varierer av oppdraget, men fellesnevneren er generelt lumske motiver. De driver alle såkalte gråsone-operasjoner som utnytter akkurat denne typen smutthull i internasjonalt lovverk.

Forskeren sier at det er liten grunn til å tro at dette toktet er noe unntak.

- «Akademik Sergey Vavilov» bærer blant annet autonome undervannsfarkoster som kan plassere lytte- og sabotasjeutstyr på fiberoptiske kommunikasjonskabler eller robotiserte sonarsystemer på havbunnen for å overvåke ubåttrafikk, slik søsterskipene har gjort i russiske havområder enda lenger øst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer