Norsk barnevern og menneskerettighetene

Advarer Norge

Advokater mener Norge kan komme svært dårlig ut av det, dersom EMD velger å ta statens anke over de to siste barnevernsdommene til behandling i storkammer.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 39 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror absolutt ikke at Norge når fram med sin anke over de to siste barnevernsdommene fra Strasbourg, men om det skjer, risikerer staten at vondt blir til verre, sier advokat Venil Thiis.

Hun representerer Terje og Merlita fra Vestnes i Møre og Romsdal.

10. mars i år konkluderte Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) med at Norge har begått menneskerettsbrudd i parets betente tvangsadopsjonssak.

Samme dag fant EMD Norge skyldig i krenkelse av artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), som omhandler retten til familieliv, i omsorgsovertakelsessaken til en svensk borger.

8. juni leverte Regjeringsadvokaten anke til EMDs storkammer i begge disse barnevernssakene, til tross for at kammerdommene fra Strasbourg var enstemmige.

På krigsstien

Nå vil altså regjeringen ha omkamp.

Etter at barnemora Trude knuste Norge i EMDs storkammer 10. september 2019, er Norge dømt i ytterligere fem barnevernssaker i Strasbourg.

Dommen i Trudes betente tvangsadopsjonssak er blitt førende for de andre EMD-sakene, og på bakgrunn av de sterke signalene fra Strasbourg, satte Høyesterett tidligere i år storkammer og fastslo at det er behov for endringer i norsk barnevernpraksis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer