Advarer norske kvinner som besøker Dubai

Norske kvinner advares mot å tro at Dubai er moderne og internasjonal når det kommer til straffelovgivning i forbindelse med seksuelle overgrep.

IKKE UVANLIG: Det skal ikke være uvanlig at utenlandske kvinner som anmelder voldtekter til politiet i Dubai, selv blir straffeforfulgt for å ha hatt sex utenfor ekteskapet.
IKKE UVANLIG: Det skal ikke være uvanlig at utenlandske kvinner som anmelder voldtekter til politiet i Dubai, selv blir straffeforfulgt for å ha hatt sex utenfor ekteskapet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hege Aamo har hatt ledende jobber i hotellbransjen i Dubai i snart 15 år. Hun har lest i norske nettaviser om den norske kvinnen Marte Deborah Dalelv (24) som anmeldte en voldtekt, men som selv ble straffeforfulgt og dømt til hele 16 måneder i fengsel for å ha hatt sex utenfor ekteskapet.

I dag forteller den unge kvinnen til VG at hun ble rådet av alle til å si at hun hadde sex med en mann frivillig, og at hun da ville få en bot i stedet for å måtte møte i retten. Slik gikk det ikke etter at hun valgte å anmelde saken til politiet.

- Ikke uvanlig Hege Aamo sier at det ikke er uvanlig at kvinner som anmelder menn for voldtekt, selv blir straffeforfulgt av de lokale politimyndighetene.

- Her er det gjerne slik at lokale menn har sine kontakter i politiet. Derfor blir menn i slike situasjoner sjelden straffeforfulgt. Norske kvinner, som blir utsatt for seksuelle overgrep her, bør søke juridisk rådgivning før de anmelder slike hendelser til politiet, sier Hege Aamo.

Lover og regler i De forente arabiske emirater er på flere områder veldig forskjellige for norske lover. Selv om Dubai oppleves som en åpen by, er moderne og internasjonal, har den lover som kan være kompliserte og fremmede for nordmenn.

- Innesperret og voldtatt For noen år siden jobbet Hege Aamo sammen med to damer fra Filippinene. De skulle bli kjørt hjem i bilen til noen lokale menn om kvelden. Istedet ble de kjørt til et helt annet sted. Der skal de ha blitt holdt innesperret og voldtatt i flere dager. Etter hvert klarte de å rømme over en høy mur.

- Da de kom tilbake på jobb rapporterte de om den traumatiske opplevelsen de var utsatt for. Vi hadde en britisk leder den gangen. Hun ba dem om å anmelde forholdet til politiet. Det endte med at damene selv ble dømt til fengsel. Etter noe tid ble de løslatt og deportert ut av landet, forteller Hege Aamo.

Hun sier at det ikke er uvanlig at utenlandske kvinner som blir dømt i slike saker, slipper å sone hele dommen. Etter noen måneder i et fengsel, med dårlige bekvemmelighete,r blir kvinnene sendt ut av landet, med beskjed om aldri å komme tilbake.

- Sharialover - Mitt råd til norske kvinner som kommer hit til Dubai er at de må være varsomme med alkohol. Hvis de selv er ugifte, skal de også være forsiktige med å innlede et forhold med lokale menn. Her har man ikke noe forhold uten å være gift. De som kommer hit må vite at det er sharialover som gjelder, sier Hege Aamo.

Restauranter i hoteller med flere stjerner har lisens til å servere alkohol i Dubai, men skal du som utlending kjøpe alkohol i butikk, må også du ha lisens.

- Muslimer får ikke lisens, men hvis du tilhører en annen religion, er det greit. Da får du en lisens som setter grenser for hvor mye du kan kjøpe av alkohol. Lisensen er tilpasset månedsinntekten din. Hvis du har lav lønn, får du kjøpe lite alkohol. Har du derimot høy lønn, kan du kjøpe en del, men ingen får ubegrenset lisens til å kjøpe alkohol i butikker, sier Hege Aamo.

SØK RÅD: Hege Aamo har jobbet i hotellbransjen i Dubai i 15 år. Hun råder norske kvinner til varsomhet med alkohol og å innlede forhold med menn. Foto: Privat
SØK RÅD: Hege Aamo har jobbet i hotellbransjen i Dubai i 15 år. Hun råder norske kvinner til varsomhet med alkohol og å innlede forhold med menn. Foto: Privat Vis mer