LIV GÅR TAPT: USA betaler en høy pris i Afghanistan, konkluderer en arbeidsgruppe som stiller spørsmål ved om den amerikanske strategien i landet fungerer. Foto: AP/SCANPIX
LIV GÅR TAPT: USA betaler en høy pris i Afghanistan, konkluderer en arbeidsgruppe som stiller spørsmål ved om den amerikanske strategien i landet fungerer. Foto: AP/SCANPIXVis mer

Advarer Obama om kostnadene i Afghanistan

Eksperter mener USA bør redusere ambisjonsnivået i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA bør vurdere å redusere ambisjonsnivået og det militære nærværet i Afghanistan, anbefaler en uavhengig arbeidsgruppe i en rapport til president Barack Obama.

Arbeidsgruppen ledes av tidligere viseutenriksminister Richard Armitage og den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Samuel Berger og teller 25 medlemmer med kunnskap om forholdene i Afghanistan.

- Det uklare bildet og de høye kostnadene gjør at man må spørre om USA nå bør redusere sine ambisjoner og sitt militære nærvær i Afghanistan, lyder en av konklusjonene i rapporten.

Store kostnader - Vi er fullt klar over hvilken trussel vi står overfor, men vi kjenner også til kostnadene ved den nåværende strategien. Vi kan ikke godta disse kostnadene dersom ikke strategien snart begynner å vise tegn til framgang, heter det videre i rapporten som er laget med støtte fra tankesmia Council on Foreign Relations.

President Barack Obama har bestilt en full gjennomgang av USAs strategi i Afghanistan, og skal etter planen få denne på sitt bord i desember.

- Dersom gjennomgangen i desember konkluderer med at den nåværende strategien ikke virker, anbefaler arbeidsgruppen at det legges opp til et mer begrenset oppdrag og en betydelig reduksjon i det militære styrkebidraget, konkluderer rapporten.

Mister soldater USA og NATO har i år mistet flere soldater i Afghanistan enn noe annet år siden invasjonen i 2003, og Taliban og andre opprørsgrupper er på frammarsj.

Den amerikanske forsvarsledelsen kommer trolig likevel til å argumentere for at dagens strategi er den riktige, men be Obama om mer tid.

Obama har tidligere opplyst at USA vil begynne den militære tilbaketrekningen i juli 2011, i takt med at ansvaret for sikkerheten gradvis kan overlates til afghanerne selv.

Både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates har den siste tiden forsøkt å tone ned denne datoen og har i stedet snakket om 2014 som et mer realistisk tidspunkt for når afghanerne kan overta ansvaret for sikkerheten.

Arbeidsgruppen etterlyser et klart svar på hvordan det egentlig går med opplæringen av de afghanske sikkerhetsstyrkene, og den vil også ha klart svar på om opprørerne er slått tilbake i enkelte områder og om dagliglivet er i ferd med å vende tilbake til det normale i områder der USA og NATO har gjennomført store militæroffensiver.

(NTB)

ADVARER: En arbeidsgruppe ledet av Richard Armitage i Washington mener USA bør redusere ambisjonsnivået og sitt militære nærværet i Afghanistan, dersom det ikke snart kan legges fram klare beviser for at dagens strategi er vellykket. Foto: REUTERS/SCANPIX
ADVARER: En arbeidsgruppe ledet av Richard Armitage i Washington mener USA bør redusere ambisjonsnivået og sitt militære nærværet i Afghanistan, dersom det ikke snart kan legges fram klare beviser for at dagens strategi er vellykket. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer