Advarer Obama om kostnadene i Afghanistan

Eksperter mener USA bør redusere ambisjonsnivået i Afghanistan.

LIV GÅR TAPT: USA betaler en høy pris i Afghanistan, konkluderer en arbeidsgruppe som stiller spørsmål ved om den amerikanske strategien i landet fungerer. Foto: AP/SCANPIX
LIV GÅR TAPT: USA betaler en høy pris i Afghanistan, konkluderer en arbeidsgruppe som stiller spørsmål ved om den amerikanske strategien i landet fungerer. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA bør vurdere å redusere ambisjonsnivået og det militære nærværet i Afghanistan, anbefaler en uavhengig arbeidsgruppe i en rapport til president Barack Obama.

Arbeidsgruppen ledes av tidligere viseutenriksminister Richard Armitage og den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Samuel Berger og teller 25 medlemmer med kunnskap om forholdene i Afghanistan.

- Det uklare bildet og de høye kostnadene gjør at man må spørre om USA nå bør redusere sine ambisjoner og sitt militære nærvær i Afghanistan, lyder en av konklusjonene i rapporten.

Store kostnader - Vi er fullt klar over hvilken trussel vi står overfor, men vi kjenner også til kostnadene ved den nåværende strategien. Vi kan ikke godta disse kostnadene dersom ikke strategien snart begynner å vise tegn til framgang, heter det videre i rapporten som er laget med støtte fra tankesmia Council on Foreign Relations.

President Barack Obama har bestilt en full gjennomgang av USAs strategi i Afghanistan, og skal etter planen få denne på sitt bord i desember.

- Dersom gjennomgangen i desember konkluderer med at den nåværende strategien ikke virker, anbefaler arbeidsgruppen at det legges opp til et mer begrenset oppdrag og en betydelig reduksjon i det militære styrkebidraget, konkluderer rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer