Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset kan knele Nav

Advarer om at Nav kan knele

Det har vært en eksplosjon i henvendelser til Nav de siste dagene. Nye støtteordninger er vedtatt i dag. Nå advarer arbeidsministeren mot en situasjon der systemet kan knele.

KRISEPAKKE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om den økonomiske krisepakken som ble lagt fram i dag. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Stortinget vedtok i dag nye ordninger som skal sikre inntekt til de som nå blir permittert eller på annet vis opplever at inntektene har forduftet som følge av corona-krisen.

Alle de politiske partiene har stilt seg bak ordningene, men etter det Dagbladet erfarer har regjeringspartiene under forhandlingene vært opptatt av at en ikke kan vedta mer enn det som systemet klarer å følge opp.

Et allerede hardt presset Nav må nå håndtere et enormt antall henvendelser fra sykmeldte og permitterte. I tillegg er det også i Nav mange som er i syke, i karantene eller må være hjemme på grunn av coronaviruset.

På grunn av tekniske feil har det ikke vært mulig å registrere dagpenger på Navs hjemmesider. De har også hatt problemer med bruk av bank-ID.

Feilretting pågår, men Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen advarer om at publikum må være forberedt på at tilbudet på noen områder vil være dårligere enn normalt.

– Kan ikke gjøre alt

– Det aller viktigste nå er at vi forsikrer folk om at den grunnleggende tryggheten, den skal være på plass. Så har jeg også vært veldig klar på at hvis forsøker å gjøre absolutt alt samtidig, så vil ikke Nav klare å håndtere det, sier Røe Isaksen til Dagbladet på Stortinget i dag.

I tillegg til krisepakken har regjeringen stilt 100 milliarder kroner i lånegarantier til disposisjon for bankene. Dette skal redde ellers livskraftig næringsliv ut av midlertidige likviditetsproblemer.

Flere tiltakspakker for økonomien er varslet, men Røe Isaksen mener det nå er viktig å prioritere hardt.

– Nav er som alle andre deler av det norske samfunnet rammet og preget av den krisen vi står i nå. Det første vi skal ha på plass er permitteringsregelverket. Så må vi også se på raske løsninger for dem som står helt uten inntektssikring for eksempel frilansere og selvstendig næringsdriven.

– Men jeg må be folk om forståelse for at en del ting kan ta noe lengre tid og at det servicenivået som man vanligvis forventer ikke vil på en del områder ikke være mulig å opprettholde, sier han.

– Hva betyr dette i praksis for dem som nå regner med å få penger inn på konto ganske snart, for eksempel de som er selvstendig næringsdrivende frilansere og kulturarbeidere eller er permittert?

– Det betyr at vi skal gi trygghet for at pengene vil komme. De permitterte skal få 20 dager med full lønn. Men vi kan ikke garantere at absolutt alle vil få det med en gang. Og vi må passe på rett og slett at vi ikke stiller oss i situasjon hvor systemet vårt kneler, sier Røe Isaksen, som skynder seg å si at det skal en klare.

– Nav jobber på spreng

– Dette kommer på toppen av Nav-skandalen som Nav er i ferd med å rydde opp i. Hvordan påvirker dette etaten?

– Nav jobber nå på spreng. Nav jobber på spreng for å håndtere flere sykemeldinger, det kommer flere omsorgsdager for dem som må være hjemme med barn eller ikke har en mulighet til å jobbe eller ha hjemmekontor.

– Vi skal raskt gjøre endringer. Når Stortinget gir oss mulighet til det skal vi fjerne kravet til legeerklæring for alle som sitter i karantene, det er viktig for fastlegetjenesten. Og Nav har fått klar beskjed om at nå er det bare dette som gjelder. Det betyr at en del andre krav som vi har, må vi legge bort. For eksempel er det meningsløst i en situasjon som nå at du får trekk i sosialpengene fordi du ikke deltar i aktivitet, når vi har sagt at folk ikke skal samles. Alt dette adresserer vi så fort vi kan.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Regjeringen samles i dag til budsjettkonferanse for å planlegge neste års statsbudsjett, men Torbjørn Røe Isaksen sier en ikke vil eller kan vente til det reviderte budsjettet kommer i mai eller til neste års statsbudsjett med bevilgninger for å holde hjulene i AS Norge i gang.

Samtidig er han klar på at det ikke er tilgang til penger som er problemet til Nav akkurat nå:

– VI må be om mer penger til Nav, men det er ikke det som vil hjelpe akkurat nå. Nå må de bruke de systemene og pengene de har til rådighet.

– Det Norge trengte

Både fra arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden har de nye tiltakene blitt godt mottatt.

Dette trengte Norge nå, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til Dagbladet.

– NHO er glade for at politikerne har lyttet og forstått bedriftenes og de ansattes alvorlige situasjon. Det har enorm betydning at det er et samlet Storting som nå presenterer dette, mener han.

Samtidig understreker at dette bare kan være starten og at nye tiltak må på plass i tida som kommer.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen viser til at mange føler utrygghet for egen inntekt, hus og hjem i ei tid med stor usikkerhet og a det da er bra at et samlet Storting tar grep.

-Vi er glade for at stortingsflertallet nå har lyttet til LO og arbeidsfolk, sier han.

Hele Norges coronakart