Parechovirus

Advarer om baby-virus

Det finnes ingen spesifikk behandling for viruset, som kan forårsake alvorlig sykdom hos nyfødte.

PARECHOVIRUS: Slik kan det se ut når parechoviruset påvirker nevronene i hjernen. Illustrasjonsfoto: Kateryna Kon/Shutterstock/NTB
PARECHOVIRUS: Slik kan det se ut når parechoviruset påvirker nevronene i hjernen. Illustrasjonsfoto: Kateryna Kon/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Det amerikanske smittevernbyrået The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) advarer om et parechovirus-utbrudd.

Parechovirus er en virusslekt som er beslektet med blant annet enterovirus, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Parechovirusinfeksjon rammer i all hovedsak de yngste barna og kan forårsake encefalitt og meningitt. Nyfødte kan utvikle et alvorlig sykdomsbilde med sepsis, skriver FHI på sine sider.

Encefalitt er hjernebetennelse, mens meningitt er hjernehinnebetennelse.

84 tilfeller i Norge

I perioden 2011-2018 ble det meldt 84 tilfeller av parechovirusinfeksjon hos nyfødte i Norge. De aller fleste hadde sepsisliknende bilde med multiorgansvikt eller infeksjon i hjernen, eller begge deler.

Siden mai har flere delstater i USA rapportert om tilfeller med parechovirus-infeksjoner hos nyfødte og yngre småbarn.

Nå blir amerikanske leger oppfordret til å teste barn som har feber eller sepsisliknende symptomer for parechovirus.

FEBER: Ett av symptomene på parechovirus-infeksjon er feber. Foto: Jjustas/Shutterstock/NTB
FEBER: Ett av symptomene på parechovirus-infeksjon er feber. Foto: Jjustas/Shutterstock/NTB Vis mer

Det samme gjelder barn som kommer inn med symptomer på en nevrologisk sykdom, som for eksempel anfall eller hjernehinnebetennelse, uten at det finnes noen annen kjent årsak.

Koblet til alvorlig sykdom

Det finnes flere typer parechovirus, men det er bare PeV-A som kan forårsake sykdom hos mennesker. Det finnes flere undertyper av PeV-A, men det er PeV-A3 som oftest blir koblet til alvorlig sykdom.

- Hittil har alle påviste tilfeller av parechovirus vært PeV-A3, skriver CDC.

Hos smittede barn mellom seks måneder og fem år er det vanlig med symptomer som infeksjon i øvre luftveier, feber og utslett.

- De aller fleste barn har vært smittet før de begynner i barnehagen. Men hos småbarn som er yngre enn tre måneder kan alvorlig sykdom oppstå.

NON STOP: To foreldre så ikke babyen sin hoppe i bakgrunnen. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

De aller minste er utsatt for sepsisliknende sykdom, det vil si en infeksjon som fører til at kroppens organer svikter. De smittede kan også rammes av anfall, hjernebetennelse og hjernehinnebetennelse.

- Det finnes ingen spesifikk behandling mot parechovirusinfeksjon. Men det å diagnostisere småbarn kan påvirke hvordan man håndterer sykdommen, samt bidra med viktig helseinformasjon for familier, skriver CDC.

Kan smittes av mor

Det finnes ikke noe innrapporteringssystem for parechovirus i USA, og det er derfor uklart om antall smittede har steget i forhold til tidligere år.

Ifølge Folkehelseinstituttet smitter parechoviruset gjennom smittestoff fra avføring som kommer inn i kroppen gjennom munnen.

Nyfødte barn kan bli smittet gjennom nær kontakt med mor, dersom mor har symptomer. De fleste som smittes har ikke symptomer.

- Vanligste symptomer er enteritt med diaré og luftveissymptomer. Spesielt nyfødte kan utvikle høy feber, og tegn på hjernebetennelse eller hjernehinnebetennelse, og sepsis. Hudutslett og leddsmerter kan også sees. Forbigående slappe lammelser kan forekomme, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer