Mistenker blødningsfeber:

Advarer om dødelig neseblod-sykdom

En mystisk neseblod-sykdom har kostet tre personer livet.

NESEBLOD: Tre personer har dødd av den mystiske sykdommen. Ett av symptomene er neseblod. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
NESEBLOD: Tre personer har dødd av den mystiske sykdommen. Ett av symptomene er neseblod. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et team med leger og helseeksperter er blitt sendt ut til sørlige Tanzania etter at en mystisk neseblod-sykdom har forårsaket tre dødsfall.

Det skriver The Telegraph.

Personer som blir rammet av den gåtefulle sykdommen kan få symptomer som feber, hodepine, utmattelse og neseblødninger.

Det sier helsedirektør i Tanzania, Aifello Sichalwe i en uttalelse, gjengitt av den britiske avisa.

Mistenker blødningsfeber

Sykdommen har hittil blitt registrert i regionen Lindi, som ligger sørøst i landet. Til nå har 13 personer blitt bekreftet smittet.

Nå mistenker man at neseblod-sykdommen kan skyldes en eller annen form for virusbåren blødningsfeber (hemoragiske feber).

- Hemoragiske feber er en samlebetegnelse på ulike virusinfeksjoner som oftest ikke er beslektede og som gir karakteristiske symptomer med kraftige blødninger og høy dødelighet, skriver Folkehelseinstituttet.

Det finnes fire familier av RNA-virus som forårsaker de viktigste typene av blødningsfeber: Arenaviridae, Bunyaviridae, Filoviridae og Flaviviridae.

Et annet kjent virus som kan forårsake blødningsfeber, er det såkalte marburgviruset som nylig ble påvist i Ghana for aller første gang.

Testet negativt

Virusene som forårsaker fire av disse sykdommene, har blitt identifisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) som «prioriterte patogener» med epidemisk eller pandemisk potensial.

Dette gjelder sykdommene hemoragisk krimfeber (Krim-Kongo hemoragisk feber), lassafeber, marburgvirus-sykdom og ebola.

LETTET: Friskmeldte Silje Lehne Michalsen (30) fortalte om sykdommen som hun nå er friskmeldt fra under en pressekonferanse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Sichalwe skal pasientene i Tanzania ha testet negativt for to av blødningsfeber-virusene som tidligere har vært påvist i regionen, nemlig ebola og marburg.

Pasientene skal også ha testet negativt for covid-19.

Én av de 13 smittede skal ha blitt frisk, men de andre fremdeles er i isolasjon, ifølge The Telegraph.

- Stol på ekspertene

Angela Rasmussen, som er virolog ved universitetet i Saskatchewan i Canada, har kommentert den mystiske sykdommen på Twitter.

- Jeg vil gjerne påpeke at jeg er fullstendig og entydig motstander av uforklarlige virale blødningsfeber, skriver hun, og legger til:

- Og jeg er ikke sikker på hvor bekymret man skal være på en skala fra «helt chill» til «HOLY SHIT». Men åpenbart er dette noe som allerede blir behandlet av eksperter i landet. Stol på dem.

Ifølge BBC ber helsedirektør Sichalwe landets innbyggere om å beholde roen, mens leger og helseeksperter undersøker saken nærmere

Han oppfordrer imidlertid personer som opplever liknende symptomer om å umiddelbart søke legehjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer