Tropisk storm inntar Florida:

Advarer om farlig stormflo

Det tropiske uværet Eta har truffet Florida etter å ha passert Cuba på sin ferd fra Mellom-Amerika, hvor rundt 200 har mistet livet eller er savnet.

UNNTAKSTILSTAND: I deler av Florida er det erklært unntakstilstand i påvente av at den tropiske stormen Eta skal treffe land. Foto: Wilfredo Lee / AP/ NTB
UNNTAKSTILSTAND: I deler av Florida er det erklært unntakstilstand i påvente av at den tropiske stormen Eta skal treffe land. Foto: Wilfredo Lee / AP/ NTB Vis mer
Publisert

Uværet traff land på Lower Matecumbe, som ligger omtrent midt på øygruppen Florida Keys.

Eta styrket seg over det siste havstrekket mellom Cuba og USA, og vindstyrken ble søndag kveld lokal tid målt til rundt 27,8 meter i sekundet da uværets senter nærmet seg den sørlige delen av Florida.

VOKSER: Den tropiske stormen Eta kan vokse i styrke før den for alvor treffer kysten av Flordia mandag. Foto: NOAA / AP / NTB
VOKSER: Den tropiske stormen Eta kan vokse i styrke før den for alvor treffer kysten av Flordia mandag. Foto: NOAA / AP / NTB Vis mer

Advarer

Det amerikanske orkanvarslingssenteret (NHC) varslet at Eta kunne vokse seg til orkans styrke, og har advart om farlig stormflo, oversvømmelser og kraftig vind.

Floridas guvernør Ron DeSantis erklærte lørdag unntakstilstand i delstatens sørlige fylker, i påvente av uværet. Mandag holdes skoler på Florida Keys stengt, og coronatestsentre blir midlertidig stengt ned. Myndighetene har åpnet evakueringssentre og delt ut sandsekker til å beskytte boliger fra oversvømmelse.

Mange omkomne

Eta traff Nicaragua tirsdag med orkans styrke og kraftig nedbør, men vindhastigheten ble redusert. I Mellom-Amerika er rundt 200 personer døde eller savnet, blant dem rundt 150 i Guatemala. I Honduras omkom 23 personer. I den sørlige mexicanske delstaten Chiapas døde minst 20 personer, før uværet flyttet seg videre over åpent hav til Cuba.

Der nådde Eta land klokka 4.30 søndag morgen med kraftig vind og regn. Vindhastigheten var på 26,4 meter i sekundet. Det er under grensen for orkan, som er på 33 meter i sekundet.

Ingen liv gikk tapt og det ble heller ingen store skader på boliger, opplyste president Miguel Díaz-Canel søndag.

I forkant var 74 000 personer blitt evakuert fra sine hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer