Sykehustomta på Gaustad

Advarer om flom- og rasfare

Det er uklart om tomta på Gaustad i Oslo som regjeringen vil bruke til nytt sykehus, er godt nok sikret mot ras og flom, konkluderer Norges vassdrag- og energidirektorat.

NYTT SYKEHUS: Her skal Nye Oslo Universitetssykehus sitt nye bygg ligge, på Gaustad i Oslo. Regjeringen har besluttet å bruke statlig reguleringsplan for å få framdrift i prosjektet. Foreløpig er det ikke dokumentert at tomta er tilstrekkelig skred- og flomsikring, ifølge NVE: Foto/Illustrasjon: Helse Sør-Øst.
NYTT SYKEHUS: Her skal Nye Oslo Universitetssykehus sitt nye bygg ligge, på Gaustad i Oslo. Regjeringen har besluttet å bruke statlig reguleringsplan for å få framdrift i prosjektet. Foreløpig er det ikke dokumentert at tomta er tilstrekkelig skred- og flomsikring, ifølge NVE: Foto/Illustrasjon: Helse Sør-Øst. Vis mer
Publisert

NVE mener at planforslaget er i strid med nasjonale og vesentlige regionale interesser fordi sikkerhet mot flom ikke er tilstrekkelig dokumentert og ivaretatt, og fordi sikkerhet mot kvikkleireskred ikke er tilstrekkelig dokumentert og ivaretatt. Det skriver NVE i høringsuttalelsen til statlig reguleringsplan for nytt sykehus på Gaustad i Oslo.

MOTSTAND: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener planene for nytt sykehus på Gaustad og Aker til erstatning for Ullevål sykehus er til beste for Oslos befolkning. Hun får fortsatt sterk motbør. Foto: Heiko Junge / NTB
MOTSTAND: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) mener planene for nytt sykehus på Gaustad og Aker til erstatning for Ullevål sykehus er til beste for Oslos befolkning. Hun får fortsatt sterk motbør. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Regjeringen besluttet 1. april i år å bruke statlig reguleringsplan for å sikre framdrift i byggingen av nytt sykehus på Gaustad i Oslo til erstatning for Ullevål sykehus, som etter planen skal legges ned. Det er nå gjennomført en høring om reguleringsplanen.

Strenge krav

NVE understreker at byggeprosjektet er av en slik samfunnsmessig betydning at det må stilles strenge krav. Bebyggelsen må plasseres flomsikkert og skredsikkert, uten restrisiko, heter det. NVE mener forslaget imøtekommer en del av innvendingene etter første gangs ettersyn, da reguleringsplanen lå hos Oslo kommune, men at utredningene og revisjonene knyttet til flom og skred ikke er tilstrekkelige. NVE peker også på at et nytt felt er innlemmet i planområdet.

- Uttalelsen er omfattende fordi dette er et tiltak av nasjonal betydning, og problemstillingene er sammensatte. Det er behov for ytterligere utredninger. Hvor vanskelig det er å etterkomme kravene, vet vi ikke før utredningene er gjort, sier senioringeniør Susan Solbrå i NVE til Dagbladet.

Byggingen av nytt sykehus på Gaustad og på Aker i Oslo er per nå antatt å koste 40 milliarder og er det største landbaserte byggeprosjektet i Norge.

- KREVENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket på sin oppsummerende pressekonferanse om de norske økonomiutsiktene. Video: Regjeringen Vis mer

Massiv motstand

Av de rundt 200 høringsuttalelsene er det en stor gruppe privatpersoner, tidligere og nåværende leger, helsearbeidere, arkitekter og naboer med særlig engasjement, kompetanse eller interesse i saken. Så er det bydelsutvalg, partilag, velforeninger, aksjonsgrupper, fagforeninger og andre organisasjoner. Den tredje gruppen er offentlige etater og instanser, som NVE.

Argumenter som går igjen, er:

* Tomta er for liten, ikke minst med tanke på framtidig behov for utvidelse. Tomta der Ullevål sykehus i dag ligger, er bedre egnet.

* Motstand mot å flytte psykiatrien til «en høyblokk på Aker», mens sykehusadministrasjon skal få plass der det psykiatriske sykehuset ligger i dag.

VERNET: En del av bygningene til Gaustad Sykehus er vernede. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
VERNET: En del av bygningene til Gaustad Sykehus er vernede. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

- Det er en skandale at mennesker med alvorlige psykiske lidelser skal skyves ut fra Gaustad sykehus med sine vakre, vernede bygninger i naturskjønne omgivelser, bygget for og velegnet til behandling av slike lidelser, skriver pensjonert overlege, tidligere sjeflege ved Gaustad, Svein Haugsgjed og pensjonert sykehusprest Susanne Engel.

- Alle de menneskene som trenger døgnbehandling over tid for alvorlige psykiske lidelser skal etter planene for nye OUS forvises til en etasje i en støyutsatt blokk med innvendig luftegård, plassert tett ved Sinsenkrysset, Oslos mest belastede trafikk-knutepunkt. Dette er en plan en samlet ledelse for psykiatriseksjonen ved OUS har protestert kraftig imot, skriver de.

* Overkjøring av ansatte, fagmiljøer og lokaldemokrati.

- Sykehusprosjektet Nye OUS er basert på et målbilde vedtatt i 2016 uten utredning av andre alternativer. I planleggingen brukes i hovedsak økonomisk styringslogikk på bekostning av faglig styringslogikk. Dimensjonering av sykehuset baseres på beregninger som ikke har vært gjenstand for faglige vurderinger, reell behandling i ansvarlige organer eller seinere evalueringer, heter det i en felles uttalelse fra fagforeningene ved Oslo universitetssykehus. De representerer mer enn 20 000 ansatte.

* Oppsplitting av det anerkjente traumemiljøet på Ullevål.

* Støy for pasienter og nabolag i en flere år lang byggeperiode.

* Inngrep i området rundt vernede bygninger på Gaustad.

* Trafikale forhold. For små og trange innkjøringsforhold til både Gaustad og Aker, noe som utgjør risiko både for ambulanser og myke trafikanter.

Umulig pasienttransport

Norges Taxiforbund mener planen som foreligger, ikke gjør det mulig å innfri kravene til pasienttransport. De understreker i høringsuttalelsen at de må kunne kjøre pasienten til døra, og eventuelt ha mulighet til å vente på pasienten. Slik planen er nå, skal de være en enveiskjørt atkomst til hovedinngangen der taxiene skal levere pasienten og kjøre videre med en gang.

- På oppdrag fra Pasientreiser kan det på det meste komme opptil 10 biler i denne levering/hentesonen samtidig, dette er det ikke plass til.

Med dagens planer vil våre oppdrag ikke være mulig å få fullført etter de kriterier som stilles i våre anbud, eller de kriterier vi selv stiller til våre biler, skriver Norges Taxiforbund, avdeling Oslo.

AKER SYKEHUS: Planen for det nye Aker sykehus. Hit skal psykiatrien flyttes fra Gaustad og Ullevål sykehus. Foto/illustrasjon: Helse Sør-Øst RHF.
AKER SYKEHUS: Planen for det nye Aker sykehus. Hit skal psykiatrien flyttes fra Gaustad og Ullevål sykehus. Foto/illustrasjon: Helse Sør-Øst RHF. Vis mer

- Min plikt

Som kjent ville Senterpartiet beholde Ullevål sykehus, men tapte kampen mot Ap under forhandlingene på Hurdalssjøen. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol viste i et intervju med Dagbladet i mai til at «et flertall på Stortinget har tatt stilling til Nye Oslo universitetssykehus i mange runder».

- Det er min plikt og min motivasjon å gjennomføre det etter planene, sa Kjerkol.

På Gjelsviks bord

Helse- og omsorgsdepartementet vil sammen med Helse Sør-Øst RHF, gå gjennom høringen og vurdere endringer, skriver helseforetaket på sin hjemmeside. Så vil planforslaget bli oversendt til Kommunal- og distriktsdepartementet for videre behandling og endelig vedtak. Der er Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sjef. Han har tidligere vært kraftig mot bruk av statlig regulering mot lokal vilje.

Da et forslag fra Rødt om å gå mot statlig reguleringsplan i saken ble behandlet i Stortinget, stemte Sp-representant Per Olaf Lundteigen mot sitt eget parti.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer