Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer om første iPhone-orm

«Ikee» tvinger et Rick Astley-bilde på iPhonen din. Snart kommer verre ormer.

FØRSTE ORM OPPDAGET: Den første ormen som rammer iPhone er oppdaget, ifølge F-Secure. Den rammer kun telefoner som er brutt opp og som ikke har fått endret rotpassordet. Arkivfoto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
FØRSTE ORM OPPDAGET: Den første ormen som rammer iPhone er oppdaget, ifølge F-Secure. Den rammer kun telefoner som er brutt opp og som ikke har fått endret rotpassordet. Arkivfoto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Antivirus-selskapet F-Secure melder at de har funnet den første iPhone-ormen.

Den nyoppdagede ormen går under navnet «Ikee», og gjør foreløpig ikke veldig stor skade. Men F-Secure og andre antivirusselskaper advarer om at verre ting kan komme.

De iPhone-brukerne som rammes av «Ikee» får iPhonens wallpaper endret til et bilde av 80-tallssangeren Rick Astley, med beskjeden «ikee is never going to give you up». Budskapet henspiller på nettfenomenet Rickrolling, hvor nettbrukere i hopetall ble lurt til å klikke på lenker som sendte dem inn i musikkvideoen for Rick Astley-låta «Never Gonna Give You Up».

iPhone-ormen spres bare til telefoner som er «jailbroken», eller «brutt opp» - som det heter på norsk. Det vil si at telefonen er hacket eller operatørlåsen brutt opp, slik at den kan brukes med forskjellige teleoperatører eller med programvare som ikke er godkjent av Apple.

Og ormen lykkes bare i angrep på telefoner som ikke har endret rotpassordet som fulgte med telefonen, som i disse tilfellene er «alpine».

Har du en iPhone som er låst opp, så har F-Secure en oppskrift på hvordan du endrer rotpassordet.

Ormen spres ved hjelp av nettverksprotokollen SSH (Secure Shell), skriver F-Secure og digi.no. Etter å ha endret oppstartsbildet skrur imidlertid «Ikee» av mobilens SSH-tjeneste, og forhindrer dermed ytterligere infeksjon.

F-Secures renommerte sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen er overbevist om at det snart vil komme flere varianter av ormen.

- Skaperen av ormen har publisert hele kildekoden for de fire eksisterende variantene av ormen. Det betyr at raskt vil komme flere varianter, skriver Hyppönen på bloggen sin.

RICK ASTLEY: Budskapet fra ormen «Ikee» henspiller på nettfenomenet Rickrolling, hvor nettbrukere i hopetall ble lurt til å klikke på lenker som sendte dem inn i musikkvideoen for Rick Astley-låta «Never Gonna Give You Up».
RICK ASTLEY: Budskapet fra ormen «Ikee» henspiller på nettfenomenet Rickrolling, hvor nettbrukere i hopetall ble lurt til å klikke på lenker som sendte dem inn i musikkvideoen for Rick Astley-låta «Never Gonna Give You Up». Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media