Putin skylder på Vesten:

Advarer om forverret matkrise

Russlands president legger igjen skylda på Vesten for den varslede matkrisa, og advarer om «ytterligere destabilisering» og humanitære følger dersom sanksjonene ikke løftes.

GLOBAL MATKRISE: FN har advart om at en voksende global matkrise kan vare i årevis, og krever at Ukraina, som er et av verdens viktigste kornprodusenter, får eksportere kornet sitt.  Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB
GLOBAL MATKRISE: FN har advart om at en voksende global matkrise kan vare i årevis, og krever at Ukraina, som er et av verdens viktigste kornprodusenter, får eksportere kornet sitt. Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, skal Russlands president Vladimir Putin igjen ha sagt at han er klar til å åpne for uhindret korneksport fra Ukraina.

Det skriver det russiske statseide nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

FN har sagt at enkelte land kan oppleve langvarig hungersnød dersom korneksporten ikke kommer tilbake til samme nivå som før krigen. Russland har tilbudt seg å åpne en korridor for mateksport via Svartehavet, men krever lettelser i vestlige sanksjoner i bytte.

I telefonsamtalen med de vestlige lederne, skal Putin igjen ha krevd dette:

- Vi er klare til å gjenoppta dialogen med Ukraina og åpne for uhindret eksport, men bare dersom Vesten løfter sanksjonene, skal beskjeden ha vært.

Vestlige land har innført strenge sanksjoner mot Russland, russiske selskap og personer med tilknytning til ledelsen i Kreml siden invasjonen startet 24. februar.

Putin skal videre ha hevdet at den varslede matkrisa vil være Vestens feil, og skylt på nettopp sanksjonene. De har fremmet dette narrativet flere ganger den siste tida, særlig etter at temaet ble tatt opp i FNs sikkerhetsråd 19. mai.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.