Putin skylder på Vesten:

Advarer om forverret matkrise

Russlands president legger igjen skylda på Vesten for den varslede matkrisa, og advarer om «ytterligere destabilisering» og humanitære følger dersom sanksjonene ikke løftes.

GLOBAL MATKRISE: FN har advart om at en voksende global matkrise kan vare i årevis, og krever at Ukraina, som er et av verdens viktigste kornprodusenter, får eksportere kornet sitt.  Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB
GLOBAL MATKRISE: FN har advart om at en voksende global matkrise kan vare i årevis, og krever at Ukraina, som er et av verdens viktigste kornprodusenter, får eksportere kornet sitt. Foto: Sergei Guneyev / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en telefonsamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, skal Russlands president Vladimir Putin igjen ha sagt at han er klar til å åpne for uhindret korneksport fra Ukraina.

Det skriver det russiske statseide nyhetsbyrået Interfax, ifølge Reuters.

FN har sagt at enkelte land kan oppleve langvarig hungersnød dersom korneksporten ikke kommer tilbake til samme nivå som før krigen. Russland har tilbudt seg å åpne en korridor for mateksport via Svartehavet, men krever lettelser i vestlige sanksjoner i bytte.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I telefonsamtalen med de vestlige lederne, skal Putin igjen ha krevd dette:

- Vi er klare til å gjenoppta dialogen med Ukraina og åpne for uhindret eksport, men bare dersom Vesten løfter sanksjonene, skal beskjeden ha vært.

Vestlige land har innført strenge sanksjoner mot Russland, russiske selskap og personer med tilknytning til ledelsen i Kreml siden invasjonen startet 24. februar.

Putin skal videre ha hevdet at den varslede matkrisa vil være Vestens feil, og skylt på nettopp sanksjonene. De har fremmet dette narrativet flere ganger den siste tida, særlig etter at temaet ble tatt opp i FNs sikkerhetsråd 19. mai.

Han skal i dialogen med Macron og Scholz ha sagt at han nå har «konkret data» som underbygger dette. Presidenten skal så ha advart om «ytterligere destabilisering» og forverring av den humanitære krisa dersom Vestens føringer fortsetter, skriver Reuters.

Ukrainas havner langs Svartehavet har vært blokkert siden invasjonen startet, og minst 20 millioner tonn ligger nå på lager i påvente av å bli eksportert.

FN har advart om at en voksende global matkrise kan vare i årevis.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer