Advarer om giftig gass

Tykke skyer med potensielt giftig gass føres opp i himmelen etter at en av lavastrømmene fra vulkanen på La Palma har nådd havet.

FARLIG RØYK: Beboere på øya La Palma bes nå om å holde seg innendørs, fordi tykke skyer med potensielt giftig gass føres opp i himmelen. Foto: Lusmi Ortiz / Spanish Military Unit / NTB
FARLIG RØYK: Beboere på øya La Palma bes nå om å holde seg innendørs, fordi tykke skyer med potensielt giftig gass føres opp i himmelen. Foto: Lusmi Ortiz / Spanish Military Unit / NTB Vis mer
Publisert

19. september startet et utbrudd ved vulkanen Cumbre Vieja på La Palma - og utbruddet har nå vedvart i mer enn to måneder.

Minst 2651 bygninger har blitt ødelagt siden vulkanutbruddet startet, og de som fortsatt har et hus å bo i på øya, advares nå om å holde seg inne.

Årsaken er at en av vulkanens sju lavastrømmer har tatt veien over øya og endt ut i havet. Dette har igjen ført til at tykke skyer med potensielt giftig gass føres opp i himmelen, skriver Sky News.

GRAVE: Brannvesenet og millitæret jobber på spreng for å grave frem boligområder på La Palma. Reporter: Emma Dalen / Video: AP/TV CANARIA Vis mer

Må beskytte seg

Miguel Ángel Morcuende, teknisk direktør ved Kanariøyenes avdeling for vulkanberedskap, opplyser nå om at innbyggere i hovedstaden Santa Cruz for første gang siden utbruddet startet nå har blitt rådet til å bruke munnbind, ettersom det er høye konsentrasjoner av partikler og svoveldioksid i lufta.

Eksperter ved Kanariøyenes vulkanologinstitutt (INVOLCAN) har tidligere sagt at vulkanutbruddet kan vare til slutten av året. Prognosen er basert på utregninger fra varigheten på tidligere utbrudd på Kanariøyene.

Nylig frigitte bilder viser de enorme ødeleggelsene på øya, blant annet viser de hus som er nærmest begravet i aske.

ASKE: Bildet som ble tatt den 19. november viser hvordan enkelte hus på øya er nesten begravet i aske fra lavaen. Foto: Luismi Ortiz / AFP / NTB
ASKE: Bildet som ble tatt den 19. november viser hvordan enkelte hus på øya er nesten begravet i aske fra lavaen. Foto: Luismi Ortiz / AFP / NTB Vis mer

I slutten av september ble øya erklært som katastrofeområde.

Regjeringen har godkjent en krisepakke på 213,7 millioner euro - over 2,1 milliarder norske kroner - for å hjelpe La Palma med sosial og økonomisk gjenoppbygging etter vulkanutbruddet.

I tillegg har myndighetene gitt 10,5 millioner euro, tilsvarende omtrent 106 millioner norske kroner, i nødhjelp til de rammede innbyggerne.

50 år siden sist

For mer enn 500 år siden - i 1480 - startet de første registreringene av vulkanutbrudd på Kanariøyene.

Siden har det blitt registrert sju utbrudd på øya.

Det forrige vulkanutbruddet i Cumbre Vieja var for 50 år siden. Det startet i oktober 1971 og varte i 22 dager før all aktivitet hadde sloknet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer